Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spitsuur in Dibru-Saikhowa National Park

Assam,
India


Ver weg van alles, in het oostelijkste puntje van Noordoost India, ligt Dibru-Saikhowa N.P.

De kracht van het water heeft dit gebied gevormd. Hier verlaat de machtige Brahmaputra het noordelijk deel van zijn stroomgebied in de Himalya om samen met de Lohit en Dibru zijn weg te vervolgen door het brede dal ten zuiden van de bergketen.

Dibru-Saikhowa is een ruig gebied, onontdekt en onontwikkeld, een hotspot voor biodiversiteit. Honderden vogel- en reptielensoorten zijn hier te vinden. En groot wild: als wij kort ons bootje verlaten waarmee we het gebied verkennen stuiten we al snel op (erg verse) drollen van wilde buffels en olifanten. Met verhoogde hartslag lopen we behoedzaam door het hoge olifantengras; hopend om de beesten die we zo graag willen zien niet tegen het lijf te lopen. Het blijft, gelukkig, bij vogels: kingfishers, gieren, eenden en een groot aantal streepkopganzen. Deze ganzen vliegen over de Himalaya heen om hier te overwinteren. Vanuit ons veilige bootje zien we in de naburige Maguri Beel wél een kudde waterbuffels met hun machtige hoorns en minstens zo grote attitude.

Zoals zoveel natuurgebieden in India kent Dibru-Saikhowa grote bedreigingen: illegale houtkap, stroperij, grazend vee en een toenemende bevolkingsdruk. Lokale activisten als Sanjay Das en Niranta Gohain proberen het tij te keren en dit unieke gebied voor de toekomst te behouden. Naast diverse andere activiteiten proberen zij dit te bereiken door het promoten van toerisme. Sanjay is werkzaam als gids en is eigenaar van Nakshatra Houseboat. Deze boot , die doorgaans aan de wilde (=rustige) kant van de rivier ligt beschikt over 6 eenvoudige hutten.

In de avond geniet je bij het kampvuur op de verlaten zandbank van de 'drukte' op de Lohit. Met kleine bootjes snellen de dorpelingen zich naar huis met hun boodschappen, de vangst van de dag of een lading brandhout die ze op de oevers verzameld hebben.

Dibru-Saikhowa National Park ligt 10 kilometer van Tinsukia wat per trein bereikbaar is en 50 kilometer van Dibrugarh wat bereikbaar is per vliegtuig vanuit Kolkata en Guwahati.

Info:
Sanjay Das https://www.facebook.com/sanjay.das.9237
Niranta Gohain https://www.facebook.com/niranta.goniah
https://www.ourwildindia.nl/dibru-saikhowa.shtml
http://www.mywildindia.com