Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zorgelijk.

Assam,
India


Op het Tiwa festival tref ik deze zorgelijk kijkende man. Helaas kan ik door de taalbarriere geen woord met hem wisselen.

Na onze terugkeer in Nederland ga ik op zoek naar informatie over de Tiwa's. Al snel zie ik deze 'oude bekende' terug. In het moderne India met zijn veelheid aan geloven en etnische groepen is het van belang om officiëel als stam erkend te worden. Dit betekent doorgaans een beperkte vorm van autonomie en bepaalde voordelen bij bijvoorbeeld het verkrijgen van een studieplaats en beurs.

De Tiwa's hebben deze status bereikt, maar helaas er is een probleem. Tiwa's komen in 2 smaken: die uit de bergen en die uit het dal. De Tiwa's uit de bergen hadden besloten om hun kansen te wagen als aparte 'scheduled tribe'. Helaas is dat zeer negatief uitgevallen: de Tiwa's uit het laagland zijn erkend, de Tiwa's uit de bergen niet.

De man op de foto is één van hun leiders. De toekomst is zorgelijk voor het bestaan van deze al zo arme bevolkingsgroep.

Het Tiwa festival wordt jaarlijks in het voorjaar gehouden. net buiten Jagiroad, een uur van Guwahati. De data wisselen nogal eens. Nripen Nath is doorgaans goed geïnformeerd over het hoe, wat en wanneer.

https://www.facebook.com/nipen.nath.50
http://www.ourwildindia.net/nripen.html