Assam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bengaalse tijger in Kaziranga National Park.

Assam,
India


Na 5 enerverende safari's in Kaziranga National Park lijkt onze laatste gamedrive als een nachtkaars uit te gaan. We spotten wat hertjes en in de verte een mannetjesneushoorn die heel graag iets wil wat het belaagde vrouwtje helemaal niet ziet zitten. Als verwende kleuters worden we ook niet meer opgewonden van de vele kingfishers en andere vogeltjes.

Het wordt donker en met een half uur moeten we het reservaat verlaten hebben. We hopen nog een kudde olifanten tegen te komen die het pad naar de uitgang oversteken richting het meer waar we langs rijden. De voorgaande dagen was dat telkens een mooie afsluiting.

Plots veert Debeshwar, onze gids, op. Hij heeft een alarmkreet gehoord, wat duidt op de aanwezigheid van een roofdier. Hij gebaart de chauffeur om nog een kleine honderd meter verder te rijden en dan te stoppen. Na luttele seconden verschijnt deze grote gespierde jongen die majestueus het pad oversteekt.

Het komende kwartier weet Debeshwar ons nog 3 keer naar het beest te leiden waarna we als de gesmeerde bliksem richting de bewoonde wereld moeten. Wat een fantastisch slotstuk in dit Unesco Wereld Erfgoed.

Deze foto is genomen in de Agoratoli Range, het meest oostelijke deel van Kaziranga. De meeste bezoekers slaan dit over omdat het moeilijker bereikbaar is dan Bagori en Kohora die aan de doorgaande weg langs het park liggen. Alle deelgebieden zijn de moeite waard maar Agoratoli heeft ons de mooiste ervaringen opgeleverd. Vooral de sightings van de vele roofvogels en neushoornvogels maken dit gebied speciaal.

Kers op de taart is het net buiten de grenzen van het park gelegen Dhansiri Eco Camp. Dit eenvoudige resort van filmmaker Gautom Saikia ligt aan de oever van de Brahmaputra. Hier hoor je vanuit je hut 's nachts de geluiden van de jungle.

Kaziranga is een van de mooiste nationale parken in India en is absoluut een hoogtepunt tijdens een natuurreis naarIndia.