Tbilisi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De avond valt

Tbilisi,
Georgië


Ik ben verliefd geworden op Tbilisi. Wat een fijne stad om in te vertoeven. Vooral in de ochtenduren tot een uur of 11 is het overal nog erg rustig en kan je dus het beste de 'toeristische' plaatsen aandoen zoals de hoek van de zwavelbaden. In de avond is het zicht op de stad erg mooi als het licht mooi warm is.

Deze foto nam ik vanaf de moderne vredesbrug die voetgangers over de Mtkvari naar het Rikepark brengt. Dit is een compleet nieuw aangelegd park met in de avonduren een speciale lichtshow bij de fonteinen. In het Rikepark vind je ook het station van de kabelbaan die je op de foto ziet. Deze brengt je naar de top van de heuvel. Zowel in de kabelbaan als op het eindpunt heb je een prachtig uitzicht over Tbilisi. De kabelbaan betaal je met een chipkaart (ook wel de METROMONEY genoemd), die je ook voor de bussen en metro gebruikt. Een enkele reis kost 1 GEL. De kaart is ook bij het kabelbaanstation te koop.

Het paardenstandbeeld wat je ziet is van koning Gorgasali. Volgend de legendes heeft hij de toenmalige hoofdstad Mtscheta verruild voor Tbilisi nadat zijn lievelingsvalk tijdens een fazantenjacht in het water terecht kwam. Toen bleek dat beide vogels waren gekookt als gevolg van de hoge temperatuur van het water besloot Gorgasali de plek Tbilisi te noemen (tbili = warm) en hier zijn nieuwe hoofdstad te bouwen. Het standbeeld kijkt uit over de warme zwavelbaden en over de rivier.