Chinese Muur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dagwandeling Gubeikou naar Jinshanling

Chinese Muur,
China


Een bezoek aan Beijing is uiteraard niet compleet zonder een bezoek aan de Chinese muur. Je hebt dan meerdere mogelijkheden. De meeste toeristen gaan naar Badaling maar als je geen zin hebt om in de polonaise op die muur te lopen, is het verstandiger hier snel voorbij te rijden. De route Jinshanling naar Simatai is een populaire dagwandeling maar daar zijn ze al een hele tijd aan het restaureren.
Een beter alternatief is het nog vrij onbekende Gubeikou, ongeveer 140 kilometer van Beijing vandaan. Deze dagwandeling is echt geweldig en je hebt gegarandeerd de muur voor jezelf. Hoeveelheid toeristen: nada, noppes, helemaal geen! Het is een lange wandeling maar Gubeikou zal je niet snel vergeten.

Het is ongeveer 11.5 kilometer van Gubeikou naar Jinshanling en deze route staat bekend als een moeilijke wandeling. Ik vond het persoonlijk wel meevallen dus met een redelijke conditie is het goed te doen. Het mooie aan Gubeikou is dat het nog helemaal intact is. Dit stuk muur is zo puur en nog steeds in de originele staat. Je hebt toch wel zeker vier tot zes uur nodig voor deze wandeling dus zorg dat je vroeg vertrekt. Wij hebben helaas de wandeling halverwege moeten afbreken omdat we te laat waren gestart.
Na het stuk Gubeikou zal je van de muur moeten gaan om verder te lopen door een maisveld. Vervolgens kan je weer de muur op om naar Jinshanling te lopen. Dit stuk muur is wel gedeeltelijk gerestaureerd maar zo zie je wel het verschil met Gubeikou.
Het is niet eenvoudig om Gubeikou te vinden (daarom waren wij zo laat) en uiteindelijk hebben dorpsbewoners ons de weg gewezen. Je moet eerst een steile beklimming maken voordat je bij het startpunt komt. Even bikkelen maar dan krijg je ook wat.
Bij Jinshanling is ook een hotel aan de voet van de Chinese muur, Jinshanling Hotel. Dit kan heel praktisch zijn na zo’n lange dag. Let er wel op dat dit een ZEER eenvoudig hotel is maar wel op een prachtige plek. Zo heb je wel de kans om de muur twee dagen te bezoeken.
Al met al is Gubeikou een absolute topper en was een van de hoogtepunten van mijn reis.