Jerevan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Diplomatieke rel

Jerevan,
Armenië


Op de Tsitsernakaberdheuvel boven Yerevan ligt een gedenkmonument voor slachtoffers van de Armeense genocide. In de nadagen van Wereldoorlog I kwam een miljoen Armeniërs om bij het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk. Volgens de Turken waren de Armeniërs niet de enige groep die in de verdrukking raakte in die chaotische tijd. Maar de Armeniërs stellen dat het om een stelselmatige volkerenmoord door de Turken ging. Gisteren heeft het Franse parlement een wetsvoorstel aangenomen, dat ontkenning van de genocide op Armeniërs door de Turken strafbaar stelt.Turkije heeft daarop alle diplomatieke banden met Frankrijk verbroken.
De vorm van het monument is symbolisch. De 44 meter hoge piek symboliseert de nationale wedergeboorte van Armenië. De opstaande tegels – naar de vorm traditionele khatchkars, rechtopstaande gedenkstenen met in het midden een Armeens kruis - refereren aan de 12 aan Turkije verloren Armeense provincies. Binnen de constructie brandt een eeuwige vlam.
De trappen om af te dalen naar de eeuwige vlam zijn erg steil. De meeste mensen kijken naar beneden bij het afdalen, waardoor het lijkt alsof ze het hoofd buigen als teken van rouw. De gedenkmuur aan de linkerzijde bevat namen van dorpen en steden waar Armeniërs vermoord zijn.