Jerevan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bloemen voor de genocide

Jerevan,
Armenië


De Armeense genocide is de naam voor de volkerenmoord op heel veel Armeniërs, die gepleegd werd in het Ottomaanse Rijk tijdens het regime van de Jonge Turken.
Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder een vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanbul). Deze dag wordt nog altijd door de Armeniërs herdacht als het begin van de volkerenmoord. Hierna besloot het Ottomaans regime officieel alle Armeniërs te deporteren naar hun zuidelijke provincie Syrië.
Het aantal slachtoffers is nooit officieel vastgesteld. De meeste Turkse historici houden het op 200.000 tot 500.000 slachtoffers, Armeense en westerse historici spreken van 600.000 tot anderhalf miljoen slachtoffers.
De Turkse regering zegt dat er geen sprake was van genocide, maar dat de doden het slachtoffer zijn geworden van burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. Zij spreekt dan ook liever van de Armeense Kwestie. Turkije oefent – of oefende tot voor kort – druk uit op andere landen om het bestaan van de genocide te ontkennen, of in elk geval niet officieel te bevestigen. Nederland erkent de genocide sinds december 2004. (Met dank aan Wikipedia)
Wij hebben met onze groep bloemen neergelegd en dat werd erg op prijs gesteld.