image
Maude Rion

De 6 mooiste dorpen van Vaud

In kanton Vaud, waar turkooiskleurige meren de pieken van de Alpen en het Juragebergte ontmoeten, reis je langs tweeduizend jaar geschiedenis: van ruïnes van de eerste Romeinse stad in Zwitserland en duizend jaar oude wijngaarden tot middeleeuwse kastelen en een geheime basis die recent is opengesteld voor publiek. We zetten de zes mooiste dorpen (en hun omgeving) van Vaud op een rij. 

1. Yvonand: zandstranden en wetlands

Yvonand: een van de mooiste dorpen van Vaud, Zwitserland. Foto: Benoit ReneveyFoto: Benoit Renevey

Het zij je vergeven als de voor Zwitserland zo zeldzame zandstranden aan het turkooiskleurige Meer van Neuchâtel uitnodigen tot louter luieren. Toch loont het om de veelzijdige natuur rond Yvonand te verkennen, op de fiets of te voet. De Chemin fleurs de Bach – ofwel het Bach-bloemenpad – brengt 36 bloemensoorten en hun invloed op onze emoties in kaart. Het Vallon des Vaux-pad brengt je in een kleine vier uur door schaduwrijke bossen naar de Tour St-Martin. Vanaf dit eenzame restant van een middeleeuwse stad kijk je uit over het meer en het Juragebergte. En aan de zuidoever van het Meer van Neuchâtel ligt de Grande Cariçaie. Het natuurreservaat met zijn ondiepe wateren, moerassen en bosgebieden telt achthonderd plantensoorten en is een paradijs voor trekvogels en natuurliefhebbers. Het Centre-Nature La Sauge in Cudrefin biedt een uitstekende introductie. Je vindt er wisselende tentoonstellingen en een vijfhonderd meter lang ontdekpad met vier observatiehutten waar je wilde dieren kunt bespieden zonder ze te verstoren.

Zo kom je er: met de trein reis je in veertig minuten van Lausanne naar Yvonand, met een overstap in Yverdon-les-Bains.

2. Nyon: Romeinen en raderboten

Nyon: een van de mooiste dorpen van Vaud, Zwitserland. Foto: Benjamin Becker/ Nyon TourismeFoto: Benjamin Becker/ Nyon Tourisme

De Romeinen kwamen, zagen en … vielen als een blok voor het Meer van Genève. Op de noordwestelijke oever stichtten zij Noviodunum, met een ongeëvenaard uitzicht op het meer en daarachter de Alpen en de Mont Blanc. Twee zuilen en het Musée Romain herinneren aan de tijdens het leven van Julius Caesar gestichte stad, die uitgroeide tot een van de belangrijkste in Romeins Zwitserland. Daarmee is het geschiedenisboek van Nyon niet uit: één straat verderop stuit je op de witte torens van het twaalfde-eeuwse Château de Nyon, en op het meer varen nog altijd de acht belle-époque-schepen van de Compagnie Générale de Navigation sur le Lac Léman. De raderboten brengen je geheel in stijl naar 35 bestemmingen in Zwitserland en Frankrijk. In het Musée du Léman – de Franse benaming voor het Meer van Genève is 'Lac Léman' – tonen schepen, kunst en aquaria het culturele en natuurlijke erfgoed van het meer.

Zo kom je er: met de trein reis je in een kwartier van Genève naar Nyon.

3. Montreux: moerassen en geheime fortificaties

Montreux: een van de mooiste dorpen van Vaud, Zwitserland. Foto: Maude RionFoto: Maude Rion

Wie de steile straatjes van het Meer van Genève naar de oude binnenstad van Montreux bewandelt – een klim van een minuut of tien – wordt beloond met fotogenieke steegjes en een weids uitzicht over het meer. Het is tevens de startplaats voor verschillende wandelroutes, waaronder die naar de Gorges du Chauderon. Na twee jaar durende werkzaamheden aan het voetpad kan de spectaculaire kloof weer veilig worden bezocht. Ook bij het Fort de Chillon, pal tegenover het beroemde Château de Chillon op een eilandje in het Meer van Genève, wandel je tegenwoordig zomaar binnen. In 1941 werd hier diep in de rotsen een geheime militaire basis gebouwd, die pas in 2020 werd opengesteld voor publiek. Wie daarentegen van Villeneuve naar Bouveret loopt komt door een gebied dat wél grotendeels ontoegankelijk blijft. Gelukkig maar, want de moerassen van natuurreservaat Gangrettes zijn een veilige haven voor tal van watervogels, amfibieën en libellen.

Zo kom je er: met de trein reis je in twintig minuten van Lausanne naar Montreux.

4. Moudon: middeleeuwse architectuur en klassieke muziek

Moudon: een van de mooiste dorpen van Vaud, Zwitserland. Foto: Anthony DemierreFoto: Anthony Demierre

In het glooiende heuvellandschap tussen het Meer van Genève en het Meer van Neuchâtel ligt het stadje Moudon. De Ville-Haute, het hoger gelegen deel van de oude binnenstad, is een van de best bewaarde voorbeelden van middeleeuwse architectuur in kanton Vaud en wordt gekwalificeerd als een stadsgezicht van nationaal belang. Een wandeling van 2,5 kilometer voert je in ongeveer een uur langs historische huizen met kleurrijke luiken en de charmante gebouwen op de oevers van de rivier de Broye. In de winter is het geen straf om binnen te blijven, met theatervoorstellingen en klassieke concerten in de kerk Saint-Étienne en in een voormalige gevangenis. ’s Zomers vraagt ook het platteland rondom Moudon om verkenning, bijvoorbeeld bij het even verderop gelegen Ropraz. Daar wandel je door een landelijke omgeving met volop bossen en riviertjes.

Zo kom je er: met de trein reis je in veertig minuten van Lausanne naar Moudon.

5. Saint-Saphorin: wijnbouw en werelderfgoed

Saint-Saphorin: een van de mooiste dorpen van Vaud, Zwitserland. Foto: Westend61/ Getty ImagesFoto: Westend61/ Getty Images

Op de naar het zuiden gerichte hellingen aan het Meer van Genève worden al duizend jaar lang druiven geteeld op de steile wijngaardterrassen van Lavaux. Midden in dit Unesco-Werelderfgoed tussen Montreux en Lausanne ligt het zonnige wijndorp Saint-Saphorin. De nauwe en geplaveide straatjes leiden naar het knusse dorpsplein met zijn kerk en de Auberge de l’Onde. Daarbuiten staan de typische wijnboerenhuizen met hun kleurrijke gevels. Het spreekt voor zich dat in dit dorp de druivenoogst in september het hoogtepunt van het jaar is. Het prettige klimaat, de wijn en de inspirerende omgeving trokken ook veel kunstenaars naar Saint-Saphorin, die het dorp in een klein cultureel centrum hebben omgetoverd.

Zo kom je er: met de trein reis je in ruim een kwartier van Lausanne naar Saint-Saphorin.

6. Romainmôtier: bossen en religieus erfgoed

Romainmôtier: een van de mooiste dorpen van Vaud, Zwitserland. Foto: Philippe Saire/ Getty ImagesFoto: Philippe Saire/ Getty Images

Volgens een legende was het de heilige Romanus van Condat die in het jaar 450 in Romainmôtier een klooster stichtte. Misschien was het de bosrijke omgeving aan het riviertje de Nozon die hem inspireerde? Het klooster – waarschijnlijk het oudste van heel Zwitserland – beleefde zijn gloriedagen in de vijftiende eeuw. Na de protestantse Reformatie verloor het zijn functie en werden de gebouwen één voor één gesloopt. Gelukkig bleef de tussen 990 en 1028 gebouwde abdijkerk fier overeind staan. Het is een van de oudste romaanse kerken van het land. In vergelijking met het religieus erfgoed van Romainmôtier zijn de karakteristieke huizen uit de achttiende en de negentiende eeuw die wat hoger in het dorp liggen piepjong.

Zo kom je er: met de trein reis je in een half uur van Lausanne naar Croy-Romainmôtier, waar je overstapt op de PostBus die je in vijf minuten naar Romainmôtier brengt.

Wil je meer van Zwitserland ontdekken? We zetten ook de mooiste dorpen van Graubünden, Ticino, Luzern, Bern en Wallis op een rij - met als kers op de taart ook nog die van buurland Liechtenstein!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.