image
Beat Brechbuehl

De 6 mooiste dorpen van Luzern

Het Zwitserse kanton Luzern voelt als een land binnen een land. Aan het Vierwoudstedenmeer ontspan je met yoga tussen de palmen, terwijl je hoog in het Schrattenfluh-kalksteengebergte naar steenarenden en steenbokken speurt. Of je nu kastelen spaart, op zoek bent naar culinaire ontdekkingen zoals grotgerijpte kaas of een flink eind wilt wandelen of fietsen, op dit stukje Zwitserland raak je niet snel uitgekeken. We zetten de zes mooiste dorpen (en hun omgeving) van Luzern op een rij. 

1. Weggis: batterij opladen en gezond snoepen

Weggis: een van de mooiste dorpen van Luzern, Zwitserland. Foto: Beat BrechbuehlFoto: Beat Brechbuehl

Met zijn milde mediterrane klimaat is de Luzerner Rivièra dé plek om je batterij op te laden, of het nu om jezelf gaat of om je e-bike of elektrische auto. In Weggis kom je volledig tot rust in de beste wellnesshotels, vergeet je de alledaagse zorgen met yoga tussen de palmen aan het Vierwoudstrekenmeer en geniet je van eindeloze vergezichten op 120 kilometer aan wandelroutes. Sluit je dag ontspannen af in Kurpark Vitznau, de perfecte plaats voor een avondduik, of gewoon om te genieten van de zonsondergang. Zelfs snoepen doe je hier gezond: loop tijdens het wandelen van de Waldstätterweg eens binnen bij de Haldihof tussen Rigi en het Vierwoudstrekenmeer, een landgoed met oude en jonge hoogstamfruitbomen. In de boerderijwinkel koop je de lekkerste biologische producten.

Zo kom je er: vaar in vijftig minuten van Luzern naar Weggis over het Vierwoudstrekenmeer.

2. Lenzburg: torens en kastelen

Lensburg: een van de mooiste dorpen van Luzern, Zwitserland.

Ridders en jonkvrouwen? Je zou haast verwachten dat ze nog altijd rondlopen in de middeleeuwse binnenstad van Lenzburg. Op een heuvel boven het plaatsje staat Slot Lenzburg, de bekendste hoogteburcht van Zwitserland, met binnen de kasteelmuren Museum Aargau. Het verleden komt hier tot leven in theatervoorstellingen en openluchtfestival de Lenzburgiade. Lenzburg is het middelpunt van een heuse kastelenregio. Binnen een straal van acht kilometer kun je nog vier andere burchten bezoeken: Hallwyl, Wildegg, Brunegg en Habsburg. En dan is er nog de commanderij van de Johannieterorde in het dorpje Hohenrain. De bloedrode Turm Roten is het indrukwekkendste erfstuk van deze ridders.

Zo kom je er: met de trein reis je in iets meer dan een kwartier van Zürich naar Lenzburg.

3. Sempach en Sursee: fietsgenot en grotgerijpte kaas

Sempach en Sursee: een van de mooiste dorpen van Luzern, Zwitserland. Foto: Beat BrechbuehlFoto: Beat Brechbuehl

Of je nu liever over de vlakke paden op de oevers van de diepblauwe Sempachersee fietst, of liever door de glooiende, groene heuvels slingert: de regio rond Sempach en Sursee is een waar fietswalhalla. Ook de korte klim van Sempach naar Kirchbühl is een aanrader, met om je heen een prachtig uitzicht op de Alpen achter het glinsterende water van de Sempachersee. Net als Sempach en Sursee is dit gehucht bekroond met de Wakkerprijs, door de Schweizer Heimatschutz uitgereikt voor voorbeeldig onderhoud van (historische) dorpscentra. Heb je nog puf, fiets dan door naar Beromünster. Het op een heuvel tussen de Sempachersee en de Baldeggersee gelegen plaatsje staat bekend om zijn abdijdistrict en is de bakermat van de Zwitserse boekdrukkunst. Is het na al deze fietskilometers tijd om de calorieën aan te vullen? Even buiten Sursee rijpt de smaakvolle Kaltbach-kaas in een doolhof van onderaardse zandsteengrotten.

Zo kom je er: met de trein reis je in iets meer dan een kwartier van Luzern naar Sempach en Sursee.

4. Willisau: oude ruïnes en toekomstbestendige landbouw

Willisau: een van de mooiste dorpen van Luzern, Zwitserland.

Ingeklemd tussen het riviertje de Enziwigger en de Slotheuvel ligt de als een perfecte rechthoek gebouwde oude binnenstad van Willisau. In de late middeleeuwen werden de huizen met hun rug pal tegen de omringende stadsmuur gebouwd. Nog net iets ouder is de burchtruïne Kastelen in buurdorp Alberswil. Na een korte klim kijk je uit over het Luzerner Hinterland. Aan de voet van deze eenzame toren ligt landbouwmuseum Burgrain. Hier leer je alles over de voedselproductie in Zwitserland en komen actuele vraagstukken aan bod: welke landbouw willen we, en hoe maken we deze toekomstbestendig? Op het museumterrein bevinden zich onder andere een biologische boerderij, een kaasmaker en een bakker.

Zo kom je er: met de trein reis je in een half uur van Luzern naar Willisau.

5. Marbach: steile paden en culinaire ontdekkingen

Marbach: een van de mooiste dorpen van Luzern, Zwitserland. Foto: Fabian BettoFoto: Fabian Betto

Marbach is een dorp met smaak. Een culinaire tour begint bij Bergkäserei Marbach, voor een smakelijk voorafje uit de kaaskelder. Hier worden verschillende soorten kaas gemaakt van koeien- en buffelmelk, waaronder de eerste buffelmozzarella van Zwitserland en een van de beste Emmentaler kazen. Een kwartier wandelen verderop schuif je in Hotel Sporting aan voor je tweede gang, een ‘Echt Entlebuch Zmittag’, een lunch bereid met lokale en duurzaam geproduceerde ingrediënten. De Marbachegg-gondellift  brengt je vervolgens in hogere sferen. Eenmaal boven kijk je uit op het Schrattenfluh-kalksteengebergte. Wie nog hogerop wil is gewaarschuwd: de paden zijn steil en inspannend. Het uitzicht bovenaan de bergkam is fenomenaal, maar met het panorama vanaf het zonneterras van Berggasthaus Marbachegg, waar je van een dessert met koffie of thee geniet, is ook niets mis. 

Zo kom je er: met de trein reis je in drie kwartier van Luzern naar Escholzmatt, waar je overstapt op de PostBus die je in tien minuten naar Marbach brengt.

6. Sörenberg: hooggebergte en heidevelden

Sörenberg: een van de mooiste dorpen van Luzern, Zwitserland. Foto: Saskia DugonFoto: Saskia Dugon

Nergens in Zwitserland vind je zoveel beschermde heidevelden in zo'n klein gebied als rondom het dorpje Sörenberg. Natuurliefhebbers komen hier dan ook volop aan hun trekken. Je moet het contrast tussen het vriendelijke veenlandschap en de ruige rotspieken van de Schrattenfluh met eigen ogen aanschouwen om het te kunnen bevatten. Hoog boven je wacht het domein van steenarenden en steenbokken, met als letterlijke hoogtepunt de 2350 meter hoge Brienzer Rothorn, de hoogste berg in kanton Luzern. Om alle facetten van de ongerepte heidelandschappen en bloemrijke vennen in de dalen te ervaren loop je het Moorlandschaftspfad, een langeafstandswandeling van vijf etappes en ruim tachtig kilometer. Onderweg slaap je op sfeervolle plekken zoals een romantische boerderijkamer of zelfs nog rustieker, in het stro. Maar een heide-snelcursus kan ook in minder tijd. In het Mooraculum leer je niet alleen hoe heide ontstaat en welke dieren er leven, maar kunnen kinderen ook volop ravotten op de waterspeeltoestellen, klimavonturen beleven en weer aansterken op gezellige picknickplaatsen.

Zo kom je er: met de trein reis je in een half uur van Luzern naar Schüpfheim, waar je overstapt op de PostBus die je in 25 minuten naar Sörenberg brengt.

Wil je meer van Zwitserland ontdekken? We zetten ook de mooiste dorpen van Graubünden, Ticino, Bern, Vaud en Wallis op een rij - met als kers op de taart ook nog die van buurland Liechtenstein!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.