West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De zuidkaper in al haar glorie

West Kaap,
Zuid-Afrika


Een walvisfoto op verzoek en als logisch vervolg op mijn foto, op de uitkijk... De foto heb ik gemaakt terwijl ik voor de hoge rotsen stond, de walvis was niet meer dan 15 meter bij mij vandaan. Niet alleen heel indrukwekkend om te zien, maar de geluiden zijn zeker zo bijzonder. Als ze springen is de waterverplaatsing gigantisch en het geluid van het spuiten is ook heel apart. Je hoort ze zelfs communiceren met elkaar.

Natuurlijk hoop je dat de imposante walvissen uit het water omhoog springen, maar ik heb weinig geluk. Of ik kijk net de verkeerde kant op, of ze springen zover weg dat een foto niet veel indruk op me maakt. Daarom een foto van een vrouwtjes zuidkaper als ze haar kop en haar staart boven water heeft. Soms klapt ze dan even met de staart of laat die duidelijk zien, maar in dit geval ging ze vloeiend onderwater. Ik weet zeker dat dit een vrouwtje is omdat het kalf vaak aan haar zijde te zien was. Moeder en kind hadden veel plezier met elkaar. Ik ben nog even naast een gids gaan staan die op het balkon van een B&B uitleg gaf aan een groepje toeristen. Volgens hem krijgen de vrouwtjes in augustus hun jongen, die ze vervolgens een aantal maanden voeden om ze sterk genoeg te maken voor de lange tocht die ze te wachten staat. Moeder eet in die periode praktisch niet en teert op haar vetreserves. De zuidkapers zul je zeker zien als je naar 'de Kelders' gaat, in de baai komen ze dicht langs de kust. In de vergroting kun je duidelijk zien hoe imposant een zuidkaper is.

De zuidkaper wordt minstens 14 meter lang en ongeveer 60 ton zwaar. Vrouwtjes worden over het algemeen groter dan mannetjes. De zuidkaper leeft van kleine roeipootkreeftjes en dierlijk plankton die hij met de grote bek uit het water zeeft. Hij eet ook regelmatig volwassen krill. (Wikipedia)