West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Kaap image

Dag 4 Hermanus whale watching of toch niet? DEEL1

West Kaap
Zuid-Afrika
Truustornado

Dag 4 Hermanus whale watching of toch niet? DEEL1

Deze nacht had ik (Trudy) slecht geslapen. Ik had er behoorlijk de pest in dat de whale watching tour voor 99% kans niet door zou gaan. En toen ik tijdens deze nacht inderdaad de wind flink hoorde toenemen, wist ik het zeker; dat zou echt niks gaan worden! Dit was voorlopig mijn enige kans om de zuidkaper (walvis) te zien. Deze komt namelijk alleen in de omgeving op het zuidelijk halfrond voor. Ik heb er zelfs voor gebeden, of het toch alsjeblieft wel door mocht gaan.
Uiteindelijk viel ik weer onrustig in slaap. Om 6 uur was ik weer wakker. Ik hoorde de wind nog steeds loeien. Ik besloot me er maar bij neer te leggen dat deze tour niet door zou gaan. Om half 8 ging de wekker. We hadden met de eigenaresse afgesproken dat ze om 8 uur het ontbijt zou brengen en ze dan ook zou doorgeven of de tour nog doorging. Ik had het helemaal gehad met dat woelen in bed, dus ging er toch maar uit en aankleden. Paulien vond het nog wel even lekker, dus die bleef erin. We waren er beide van overtuigd dat het toch niet door ging. Even na 8en kwam de eigenaresse het ontbijt brengen. Stelde helaas niet zoveel voor; toast, jam, fruit en wat yoghurt.

En toen gebeurde er iets bijzonders, want ze had de mededeling dat de tour toch wel doorging. Dat betekende dat we om half 9 weg moesten. Dus haasten wij ons na een vluchtig ontbijt (paar happen vieze toast) rond de klok van half 9 naar Gansbaai. Hier zat de touroperator waar we mee de oceaan op zouden gaan. YES, mijn gebeden waren letterlijk verhoord. En dan kan je natuurlijk denken dat het gewoon geluk was, tja dat kan, maar als je mijn verhaal verder leest, zal je wel begrijpen waarom ik dat nu even niet zo zie. Het werd namelijk een whale watching tour om nooit te vergeten!

We kwamen rond kwart over 9 aan bij de touroperator Dyer Island Cruises in The Great White House. Er kwam een introductie verhaal icm een film. Ze doen namelijk niet alleen whale watching- en shark diving tours. Ze hebben ook een organisatie die niet gesteund word door de overheid, maar geld krijgt via de mensen die hun willen steunen. En hiermee doen ze allerlei acties ter bescherming van de dierenwereld. Zoals de Afrikaanse pinguïns bijvoorbeeld. Hun slogan: Discover & Protect. Daarna kregen we een introductie van de biologe en kapitein ook icm een video. Allemaal erg duidelijk over wat de bedoeling was en wat er van ons verwacht werd tijdens de tour. We kregen een zwemvest om en daarna liepen we met elkaar een stukje naar beneden in het dorp. Hier lag de boot The Whale Whisperer al op ons te wachten. Maar niet zoals je zou verwachten in het water. Nee, we mochten gewoon aan boord terwijl de boot op de kant op een trailer stond. Nadat iedereen aan boord was, werd de boot mbv een tractor vanaf de helling het water in gereden. En toen voeren we ineens op zee. Er ging een vrouw mee die de hele tour vastlegde met de videocam, een biologe, de kapitein en nog een man, de zogenaamde look out. Hij zou uitkijken naar walvissen en andere dieren.

We waren nog maar net op het water en we zagen al onze eerste walvis. Een moeder met kalf van de Zuidkaper; Southern Right Whale.

Wat informatie over de Walvis:

De zuidkaper is een middelgrote, massieve baleinwalvis. Volwassen dieren zijn tussen de 14 en 17 meter lang en wegen gemiddeld rond de 60 ton. Net als bij andere baleinwalvissen zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Kalveren worden om de drie tot vijf jaar geboren en zijn bij de geboorte zes tot zeven meter lang. Zuidkapers zijn zwart of donkergrijs. Ze zijn gemakkelijk te herkennen, want ze hebben geen rugvin. De enorme kop kan wel een kwart van de totale lichaamslengte vormen en wordt gekenmerkt door een gebogen kaaklijn en ruwe, hoornachtige plekken op de huid. Doordat de twee blaasgaten van elkaar gescheiden zijn, zijn zuidkapers op grote afstand te herkennen aan de brede, V-vormige wolk waterdamp die ze uitblazen. De zuidkaper komt enkel voor in de gematigde en koele zeeën van het Zuidelijk Halfrond. 's Winters, in het voortplantingsseizoen, leven de dieren in de kustwateren van Chili, Argentinië, Brazilië, Zuid-Afrika, Zuid-Australië en enkele subantarctische eilandjes die bij Nieuw-Zeeland horen. Ze verblijven meestal vlak voor de kust, zelfs in ondiepe wateren. 's Zomers trekken de meeste dieren waarschijnlijk naar de voedselrijke wateren rond Antarctica.

Er was een flinke deining door die harde wind. Dit maakte het foto’s maken en filmen vrij lastig!. Van alle whale watching maatschappijen langs de kust waren wij de enige die waren uitgevaren. Hoe bijzonder is dat! Dat was ook de reden dat we niet naar Dyer Island gingen waar ook de pinguïns zitten en de haaienboot van hun (die ook was uitgevaren met een grotere stabielere boot en daar dus wel kon komen). Maar dat vonden wij helemaal niet erg. De walvissen waren tenslotte de hoofdreden dat we deze tour geboekt hadden. Hoe kicke is het dan als je al zo snel bij deze bijzondere dieren bent. GEWELDIG gewoon. Even later kregen we nog een bijzondere show te zien. Zuidkapers staan er om bekend dat ze bij het duiken hun staart niet laten zien, want ze duiken meestal niet zo diep. Een uitzondering hiervoor zijn de jonge dieren. Met erg veel geluk kun je dit tail slapping zien. Dit doen ze om de spieren te trainen en te oefenen wat ze allemaal kunnen met die staart. Ze slaan dan diverse keren keihard met de staart op het water. En laten wij daar nu net getuige van zijn. Wat een schitterend gezicht. Moeder blijft rustig in de buurt en let op eventueel gevaar.

EINDE DEEL1

Foto's