KwaZoeloe-Natal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Visfuiken Kosi bay

KwaZoeloe-Natal,
Zuid-Afrika


Een must als je in Kosi Bay bent is een boottocht over het systeem van meren en verbindingskanalen. Pas dan ervaar je de helderheid van het water en waarom men er zo zuinig op is. De Thonga bevolking houden hier nog de traditionele visfuiken. Wat ik begreep is dat de visrechten in de familie blijven. Als buitenstaander heb je visvergunning nodig. En dan mag je flyvissen.
Zo'n visfuik is zodanig dat de vissen erin zwemmen als het weer eb wordt. Een waaier van stokken en takken zorgt ervoor dat de vis in de fuik terecht komt. Vroeg in de morgen komt de visser met een speer om de vis te vangen en mee te kunnen nemen. Het is niet al te diep, dus ze lopen door het water. Als je dat wilt zien moet je er eerder zijn, maar ons werd specifiek gevraagd dat als we nog een visser zouden zien of een vrouw die in bh riet staat te snijden die niet te fotograferen.
Tijdens de boottocht mochten we in een verbindingskanaal bij zo'n fuik snorkelen. Kleurrijke vissen en grote scholen van kleine vissen heb ik gezien.
De fuiken zijn leeg want het is al tegen lunchtijd.
Wij hebben de boottocht geregeld via Memela Lodge waar we 3 nachten hebben gelogeerd.