Soedan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Dwars door de Nubische woestijn

Soedan


In de Nubische woestijn in Soedan ligt een oude, zelden gebruikte spoorlijn. Slechts een paar keer per jaar rijdt hier nog een bevoorradingstrein.

Het spoor is honderden kilometers lang, en loopt door de grootste zandbak die je je kunt bedenken. Langs dit spoor liggen een aantal compleet verlaten en vervallen stations, die een kijkje geven in de geschiedenis: terug naar lang vervlogen dagen.

Wij reden met onze 4x4 dagenlang langs de spoorlijn om alle stations te bezoeken. Een geweldige ervaring die je heel ver weg van de gebaande paden en bewoonde wereld brengt. Langs het spoor ligt het vol met treinwielen, vervallen wagons en kapotte seinpalen. Je komt geen kip tegen... denk je: totdat we in de verte deze auto volgeladen met mannen op ons af zagen rijden.

We weten nog steeds niet waar ze vandaan kwamen, of waar ze naartoe gingen, want de taalbarrière was echt een te groot obstakel om deze details boven water te krijgen. Zij waren met stomheid geslagen om een auto met toeristen aan te treffen; wij om het feit dat zij wellicht al dagen onderweg waren in de brandende zon.

Als je van avontuur houdt, en van de woestijn, dan is dit een tocht die je een keertje moet maken! Ik zal nog wat meer foto's plaatsen om duidelijker te maken hoe het er hier uitziet. Maar je kunt starten vanaf Wadi Halfa om vanaf daar je eigen pad te creëren!