Soedan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Afdalen bij Djebel Barkal

Soedan


En dan opeens staat ie daar, midden in de woestijn. Een rode tafelberg die al van kilometers afstand te zien is. Djebel Barkal of Pure Berg was lang het ijkpunt van karavanen die van Centraal Afrika naar Egypte trokken en werd in de oudheid als heilig beschouwd. Het was de geboorteplaats van de Goden, het Olympus van de oude Nubiërs.

Ruim 1000 jaar lang was dit het religieuze hart van het Nieuwe (Egyptische) Rijk en alleen toegankelijk voor priesters en hoogwaardigheidsbekleders, maar tegenwoordig kun je als gewone sterveling ook de 100 meter hoge berg beklimmen. Via de rotsen aan de achterkant kom je op een plateau waarvandaan je een fantastisch 360° uitzicht hebt over tempelruïnes, die aan de voet van de berg liggen (Unesco), een tiental piramides en de Nijl. Via de zijkant die bedekt is met zand kun je de afdaling maken. Hier zie je net een paar mensen naar beneden komen.

De berg laat zich van zijn mooiste kant zien in de late middaguren en is vrij eenvoudig te bereiken vanaf de stad Karima. Wel dwars door de woestijn, want gebaande paden zijn er in Soedan simpelweg (nog) niet.