Soedan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Soedan image

Soedan

Soedan
Afrika
Antonmoeskops

Archeologische site van Old Dongola

Maandag 22 maart. Na het ontbijt tussen de zandduinen rijden we verder door kleine Nubische dorpen, zuidwaarts langs de Nijl. Ook vandaag zijn er geen wegen. We stoppen op een marktje voor een kopje Soedanese koffie of thee, met kruiden als kardemom en gember. Vrouwen zitten met alle spullen voor de thee onder een afdakje, waar je op krukjes en stoelen wat kunt bestellen.
De door onze kok geprepareerde lunch gebruiken we vandaag bij een familie thuis, in zo’n fraai gedecoreerd huis. Erg aangenaam met vriendelijke mensen.
In de loop van de middag bereiken we de archeologische site van Old Dongola, waar we de restanten van een christelijk-koptische kerk met marmeren pilaren aan de oever van de Nijl bekijken. Een groot paleis kijkt uit over de Nijl helaas kunnen we het niet bekijken, het wordt gerestaureerd. Het zijn de ruïnes van een klein christelijk koninkrijk, dat bijna duizend jaar stand hield tot de tiende of elfde eeuw, het Makoeria-rijk. Sinds 1964 is hier een Pools archeologisch team actief in het opgraven van christelijke bouwwerken. De ligging is misschien wel mooier dan het monument zelf. In de omgeving is een enorm islamitisch kerkhof met eenvoudige graven en lemen tombes in de vorm van een bijenkorf.
Ook nu maken we weer en kampement ‘in het wild’ met onze koepeltentjes in een prachtige omgeving met zandduinen.

Dinsdag 23 maart - We breken voor het laatst ons kamp op en rijden naar de oever van de Nijl, waar we per pontje met onze landcruisers de rivier oversteken. Daar begint ook het asfalt weer, dat we nu zuidwaarts volgen richting Khartoem dat ruim 350 kilometer verderop ligt. We lunchen onder een boom, gadegeslagen door een kudde dromedarissen. Halverwege de middag komen we weer in Omdurman, waar we de lokale markt op gaan. Het is er een drukte van belang. In tegenstelling tot onze bezoekjes aan andere markten zie je hier ook veel vrouwen op straat. Fotograferen is verboden hier, net als op alle markten in Soedan. Er zijn winkeltjes met spullen voor alledag, vlees, groente en fruit, textiel en zelfs een aantal souvenirshopjes met spullen van ivoor of slangenleer. Zelfs geheel opgezette krokodillen
Na een bezoek aan de markt rijden we terug naar het hotel waar we deze expeditie startten. We hebben nog een afscheidsdiner in een Libanees restaurant en dan zit het er echt op. Op de luchthaven vliegt eenieder naar zijn Europese bestemming. Het was een korte, maar zeer geslaagde trip!