West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De jongste Batwa

West Uganda,
Oeganda


Dit jongetje hoort ook bij de Batwa familie die vlakbij het Bwindiforest waar de gorillatrackings beginnen wonen. Ze komen nu bij onze lodge op bezoek.
De Batwa zijn de oorspronkelijke bewoners van het Bwindiforest, maar de Oegandese regering heeft besloten dat zij moesten verhuizen, omdat ze leven van de jacht, o.a. op gorilla's.
De mensen krijgen nu een kleine uitkering, maar vinden het moeilijk om in het dorp te leven en landbouw te bedrijven. Ze krijgen extra inkomsten als oppasser bij de akkers en door het uitvoeren van traditionele dansen. De dansen hebben te maken met het leven in het bos, er komen gorilla's en andere dieren in voor. De hele bevolking komt mee om te kijken, zoals dit ventje, dat dapper meedanst.
Er wordt geld opgehaald, dat aanvankelijk door de beheerder van de lodge bewaard wordt. De Batwa zijn geen geld gewend en als ze het zelf beheren, wordt het geld helaas niet besteed aan school en andere zaken voor hun gemeenschap.
Al eerder schreef ik dat het goed is om kleding, zoals T-shirts mee te nemen en deze af te geven bij de lodge of in het dorp Kanyamahene, waar je tegen betaling ook een rondleiding kunt krijgen. Dit mannetje kan wel een T-shirt gebruiken...