West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Batwa talent

West Uganda,
Oeganda


En hier is dan de aanstormende jongere van de Batwafamilie die vlakbij de Gorillalodge in Kanyamahene woont. Batwa zijn kleine mensen, vroeger pygmeeën genoemd, die o.a. in het Bwindiforest leefden als jagers/verzamelaars. De regering vond hen een bedreiging voor de gorilla's en heeft hen uit het bos gezet. Nu moeten ze zich dus in een dorp zien te redden. Aangezien ze niet gewend zijn aan landbouw om in hun bestaan te voorzien, hebben ze het zwaar.
Gelukkig zijn er organisaties die zich het lot van deze mensen aantrekken, zoals de Bwindi Mgahinga Conservation Trust (BMCT) Haar missie is het behoud van de biodiversiteit van Mgahinga Gorilla National Park en Bwindi Impenetrable National Park maar zij ondersteunen ook het Batwa Livelihoods Project.
Dit project heeft tot doel de Batwa mannen en vrouwen in het zuidwesten van Oeganda te voorzien van duurzaam levensonderhoud. De Batwa leren diverse landbouwmethoden, hun kinderen gaan naar school en zo krijgen ze heel langzaam een wat beter bestaan. Deze jongen is te oud voor het schoolproject, maar hij leert wel iets van landbouw.
Hopelijk krijgt hij er zin in. Nu zingt hij nog droevige liederen voor ons over het leven in het bos, toen alles nog goed was.