West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gorillafamilies, onbekend Kanyamahene en een lodge in het regenwoud

West Uganda,
Oeganda


Je weet niet wat je ziet als je overnacht in de nieuwe Gorilla Valley Lodge, die in het zuiden van het Bwindi Impenetrable Forest op een heuvel is gebouwd. Je logeert in prachtige huisjes met een eigen badkamer en douche. Vlak voor de huisjes begint het bos waar apen, vogels en heel soms gorilla’s heel dichtbij komen eten van de mango’s en het andere fruit wat daar groeit. Na een steile klim heb je een schitterend uitzicht vanaf het terras en eetzaal, waar Jennifer en haar staf je een heerlijke maaltijd voorzetten, maar waar je ook bananenchips, popcorn en pinda’s bij je drankje vindt.
De lodge is te boeken via Habaritravel in Nederland, of Gorillatours in Oeganda.

Natuurlijk ga je hier een gorilla tracking doen naar een van de vijf gorillafamilies in het Bwindi Forest. Je bent er zo met een van de Landcruisers, hoewel de steile weg nog wel wat onderhoud kan hebben.

Als je langer blijft, wandel dan met Francis[/i], die bij de Gorilla Lodge werkt, naar het dorp Kanyamahene. Ga niet alleen, want de mensen zijn nog niet zo gewend aan blanke bezoekers en bovendien spreken ze slecht Engels. De bevolking zal je wel met open armen ontvangen. De wandeling, nu met de verschillende dorpshoofden, is iedere keer anders, afhankelijk van wat je wilt zien. Je kunt helpen met eten klaarmaken, sorghumbier proeven, de school of de in aanbouw zijnde kathedraal (echt waar) bezoeken of je wordt onthaald op een spontane dansvoorstelling van de dames van het dorp, die ontroerend mooi kunnen zingen.

Kosten: 10 dollar p.p., die weer wordt besteed aan de gemeenschap. Alles wordt zorgvuldig genoteerd in een groot boek en je krijgt een nota.
Extra tip: neem ansichtkaarten uit Nederland mee. Vooral koeien doen het goed; in Oeganda kennen ze het Friese ras.