West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Berggorilla!

West Uganda,
Oeganda


Na een pittige urenlange tocht over extreem steile hellingen boven de 2000 meter, door zeer dichte begroeiing, zonder paden, en bij een luchtvochtigheid van tegen de 100% bij dik 25 graden was de beloning enorm: we zagen maar liefst 18 berggorilla’s (de volledige Habinyanja familie) van dichtbij in het Bwindi Inpenetrable Forest.
20 jaar geleden, na het lezen van het boek en zien van de film “Gorillas in the mist”, dacht ik dat het waarschijnlijk onmogelijk zou zijn om ze in het wild te zien van dichtbij, maar die droom is nu dus toch vervuld! De minimale afstand die je moet houden is 7 meter maar soms komen ze zelf dichterbij, maar dan moet je langzaam van ze weg bewegen.
Het mannetje op de foto is de nr2 in de pikorde, z’n rug begint al lichter van kleur te worden dus hij is al bijna een echt ‘silverback’ mannetje. Hij hield alles en iedereen in de gaten vanachter de bosjes, en werd super alert toen we hem met een grote boog moesten passeren om bij de rest van de groep te komen die 20 meter verder lagen. Erg indrukwekkend hoe knuffelbaar ze lijken maar toch erg wild zijn!