West Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spannend bezoek in Kanyamahene

West Uganda,
Oeganda


We worden met open armen ontvangen in het dorp Kanyamahene,vlakbij het Bwindi forest NP, want we zijn de eersten die meedoen aan een z.g. village walk waarbij de bevolking wat van het dagelijks leven laat zien. Zo hopen zij dat de bezoekers na de gorillatours ook hun dorp nog even aandoen. Je betaalt een bedrag voor je bezoek, dat ten goede komt aan de gemeenschap, zoals de school.

Er gaan tegenwoordig veel meer kinderen naar school, want om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven basisonderwijs te volgen, schafte de regering Museveni het schoolgeld af. Toch komen kinderen van arme ouders of verzorgers in de problemen, want er is geld nodig voor het schooluniform en schoenen, schrijfgerei, boeken, schriften, examens en toetsen. Vaak krijgen de leerlingen een warme lunch, waar ze wel voor moeten betalen. Dit hele programma wordt up-keep genoemd. Een donatie is dan ook meer dan welkom.
Het dorpshoofd en de onderwijzer (links zie je zijn laarzen) laten ons de openbare school Kavumaga zien.
De lokalen hebben een lemen vloer, er zijn wat houten bankjes en minimale leermiddelen. We zien zelfgemaakte landkaarten, een klein schoolbord met een gat erin en zelfgemaakte muziekinstrumenten, want dansen en muziek maken moet.
Een klein ventje vindt het wel spannend om die vreemde mensen te zien. Hij kijkt met grote ogen naar ons. Als hij ziet dat ik naar hem kijk, kruipt hij snel weg.
DE foto heb ik gelukkig al.