Oost Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Matoke, matoke

Oost Uganda,
Oeganda


We rijden door het binnenland langs eindeloze bananenplantages. Hier groeit een specifiek soort bakbanaan, de matoke of Oost-Afrikaanse hoogland banaan. Het is een natuurlijk gewas, dat groen wordt geoogst. We moeten goed uitkijken, want matokefietsers brengen vroeg in de morgen de geoogste trossen lopend naar een verzamelpunt, waar het op vrachtauto’s wordt geladen. Zo’n fiets kantelt snel, dus uitwijken is lastig voor hen.
Het gerecht matoke bestaat uit gestoomde groene banaan en is een van de nationale gerechten van Oeganda. Matoke wordt geschild, gewikkeld in bladeren van de plant en in een kookpot boven op stengels van de bananenboom gelegd. De pot wordt op een houtskool of houtvuur geplaatst en de matoke wordt een paar uur gestoomd, meerdere keren wordt er wat water toegevoegd. De stengels in de bodem van de pot dienen om het in blad verpakte fruit boven het niveau van het hete water te houden. Ongekookt is de matoke wit en vrij hard, door het koken wordt het vruchtvlees zacht en geel. De matoke wordt gestampt terwijl het nog verpakt is. De puree wordt meestal gegeten met een saus gemaakt van groenten en gemalen pinda, of met een soort stoofvlees. Heerlijke potjiekos!