Kampala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chimpansee's op Ngamba Island

Kampala,
Oeganda


In Oeganda vindt je in het wild b.v. in Kibale Forest National Park Chimpansees. Helaas zijn er ook mensen die ze als huisdier willen houden. Dit is verboden en regelmatig worden deze in beslag genomen. Ze worden dan opgevangen op o.a. Ngamba Island in het Victoria meer. Dit eiland ligt dichtbij Entebbe en Kampala. Hier worden ruim 40 chimpansees opgevangen. Ik ben op het eiland geweest. Je ziet er helaas een hoop leed bij de chimpansee. Sommige zijn erg getraumatiseerd en de verzorgers proberen ze zo goed mogelijk te verzorgen. Ze verblijven overdag op een gedeelte van het eiland in de bosrijke omgeving met veel begroeiing. Hier kunnen ze hun eten zoeken. In de avond zitten ze vaak in grote slaapverblijven met verschillende hokken. Ze kunnen hier slapen en ze krijgen er eten.

Je kan het eiland bezoeken per dagexcursie maar men kan ook blijven overnachten (Het geld wat dat opbrengt wordt gebruikt voor de opvang) Dit heb ik een maal gedaan. Je slaapt er in een luxe ingerichte tent en verblijft er op basis van volpension. Tijdens de dag krijg je uitleg over het eiland, er wordt uitgelegd hoe men de chimpansee behandeld en men kan het voederen bekijken. Als de situatie het toelaat kan men in de ochtend met enkele jonge chimpansee wandelen door de bossen in het buitenverblijf met een chimpansee aan je hand of op je nek. Hierbij zijn natuurlijk alleen jonge dieren bij. Oudere zijn te onbetrouwbaar. Het is natuurlijk een rare situatie maar deze dieren kan men helaas niet meer in de vrije natuur laten aangezien ze te veel aan mensen gewend zijn.

Om de financiering van Ngamba Island duurzaam veilig te stellen is er een stichting opgericht: de Chimpanzee Santuary Wildlife Conservation Trust (CSWCT), een samenwerkingsverband van Oegandese en internationale organisaties waar ook het Jane Goodall Instituut deel van uitmaakt.