Fès

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Traditioneel tajine gerecht

Fès,
Marokko


In Fés genieten we van de Marokkaanse keuken; met name de tajine gerechten vind ik erg smaakvol. Zo ook dit tajine gerecht van lamsvlees met pruimen en amandelen.

Iedereen die weleens in Noord-Afrika op vakantie geweest is, en dan vooral in Marokko en Algerije, maar ook in Tunesië, heeft daar zonder twijfel tajines gezien. Deze aardewerken pannen hebben een lage onderschaal. De puntmutsachtige bovenkant is vaak rijkgedecoreerd. Deze pannen worden gebruikt om eten in te serveren. Dat ook de gerechten uit een tajine vaak tajine worden genoemd maakt het niet overzichtelijker, maar feitelijk betreft het de pan zelf.De pan zelf is een ondiepe, meestal ronde, schaal. Daarop plaats je een kegelvormig deksel. Doordat het deksel deze uitgesproken vorm heeft stijgt de waterdamp die bij het garen vrijkomt op, maar condenseert vervolgens in de koelere kegel en wordt via de steile wanden weer de pan in geleid. Hierdoor blijft al het vocht in de goed afgesloten tajine.
(bron :www.kookwinkelblog.nl)