Casablanca

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hassan II

Casablanca,
Marokko


De Hassan II moskee is absoluut de grote trekpleister van Casablanca. Vernoemd naar de toenmalige koning is deze enorme constructie in zes jaar tijd opgericht. In 1993 was het werk gereed. Het is de op twee na grootste moskee ter wereld en het kan 25.000 mensen tegelijk ontvangen. Het is voor een deel boven de oceaan gebouwd en tijdens het gebed kunnen de grote deuren aan oceaanzijde geopend worden. De Koran zegt immers dat Gods troon op het water is. Ook het dak kan open, geruisloos en in slechts drie minuten tijd. In tijden van ramadan wanneer de moskee helemaal vol is blijkt het luchten van het complex bij gebrek aan zuurstof geen overbodige luxe.

De moskee is niet enkel een plaats voor het gebed. Het is ook een plek waar mensen voor de ontspanning bij elkaar komen. Jongeren springen vanaf de muren naast de moskee in de golven van de oceaan terwijl kinderen lopen te voetballen op het grote plein voor het imposante gebouw. Mensen zoeken de schaduw op in de galerijen rond de moskee, vinden elkaar en praten met elkaar.

Onder de moskee zelf bevinden zich de ruimtes waar de gelovigen hun wassing kunnen doen voordat ze naar het gebed gaan. De 41 fonteinen die daar staan geven deze plaatsen een ongekende luxe. Nog meer indruk dan dat maken de reusachtige hammam en bijbehorend zwembad die eveneens onder het gebouw gevestigd zijn. Jammer genoeg zijn deze na al die jaren nog steeds niet in gebruik genomen.

Een rondleiding in de moskee mag je eigenlijk niet missen. Toeristen krijgen hier een warm welkom en de opbrengsten worden weer gebruikt om de moskee te onderhouden. De schoenen moeten uit maar een hoofddoek voor de dames is niet noodzakelijk. De rijkdom en de pracht stralen overal vanaf, van de muren, van de plafonds en zelfs van het tapijt. Er is tijdens de bouw gebruik gemaakt van marmer, van cederhout, van titanium en van graniet. Het kon niet edel genoeg zijn. Hiernaast moesten de materialen ook bestand zijn tegen de voortdurende vochtige en zoute zeewind.