Marokko

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Marokko image

Onbegrijpelijk!

Marokko
Afrika
Agrotewal

Onbegrijpelijk!

Marokko een land wat me na 6 weken steeds weer opnieuw verrast, heeft één hele grote ergernis bij me opgeroepen.

Niet het oproepen tot gebed, ’s morgens nog voor 6 uur. Ook de niet de vele blaffende honden, die tot diep in de nacht je uit de slaap houden. Ook niet dat er zoveel mensen bedelen om van alles en nog wat. Zelfs niet de boze blikken en scheldwoorden als ik een foto probeer te maken.

Wat mij bijzonder irriteert is het feit dat de reizigers door Marokko zo snel de slechte gewoontes overnemen en dan in het bijzonder het omgaan met vuil.

In Tafraout is een adembenemende hele grote camperplek tegen de bergen aan tussen de palmbomen. Iedere morgen knijp ik mezelf in mijn arm om er zeker van te zijn dat ik niet droom, zo mooi is deze plek.
Dit bijzondere landschap deel ik met tientallen anderen. Op de foto is te zien hoe mooi het is. Voor omgerekend 90 cent mag je hier 24 uur staan met de camper of caravan.

Iedere 3 of 4 dagen gaan wij naar een camping om onze vuil watertank en het chemische toilet te legen. Lijkt mij niet meer dan normaal. Wat schetst mijn verbazing dat dit niet algemeen gebruikelijk is.
Al meerdere dagen achtereen heb ik gezien dat mede camperaars hun vuile zooi dumpen bij de palmbomen. Anders gezegd ze vervuilen hun eigen nest. Al moet ik erbij zeggen dat ze het liefst een eindje van hun eigen camper afgaan, maar dat er anderen bij de palmbomen kamperen maakt ze niets uit.

Dat de Marokkanen overal hun vuil neergooien is een kleine irritatie die ik graag voor lief neem, maar dat mensen die te gast zijn doelbewust en onnodig de natuur om zeep helpen is voor mij volstrekt onbegrijpelijk.