Samburu National Reserve

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zebra

Samburu National Reserve,
Kenia


Deze eenzame zebra kwamen we tegen in Buffalo Springs National Reserve. Hij stond daar rustig en hield ons goed in de gaten .

Elke zebra heeft een uniek strepenpatroon. Er is bovendien een sterk verschil van het uiterlijk van de strepen bij de verschillende soorten. De strepen lopen bij alle soorten verticaal. Behalve rond de poten, waar ze horizontaal lopen. Het zebrapad werd genoemd naar deze dieren.

Zoals bij de meeste herbivoren staan de ogen aan de zijkant van het hoofd, waardoor ze een breed gezichtsveld hebben en predatoren, zoals de luipaard, de gevlekte hyena, de leeuw en de Afrikaanse wilde hond, makkelijker kunnen opsporen. Bovendien kunnen zebra's ook in de nacht zien, al is dit kenmerk niet zo uitgebreid als bij zijn predatoren. Zebra's kunnen ook zeer goed horen en de oren zijn relatief groter en ronder dan die van een paard. Zoals de meeste evenhoevigen, kunnen zebra's hun oorschelpen naar bijna elke richting draaien, om zo veel mogelijk geluiden te kunnen opvangen. In vergelijking met hun gehoor en hun zicht, zijn de smaakzin en de reukzin minder goed ontwikkeld.