Tigray

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Ethiopië - Abba Yohanni kerk in de rotswand

Tigray,
Ethiopië


De weg van Aksum naar Lalibela is prachtig. Ongeveer 10 kilometer ten noorden van het plaatsje Abiy Adi zie je (als je van Aksum komt aan de rechterkant) langs de weg een bord staan: “Abba Yohanni 9 km”.
Dit bord verwijst naar een prachtig gelegen kerkje van de Ethiopisch orthodoxe kerk. Het kerkje ligt in een prachtige bergachtige omgeving en is hoog in de rotsen uitgehouwen. Het pad er naar toe is lastig, maar te doen. Wij hadden een 4x4 en dat was een makkie.
Nadeel van de kerk. Vrouwen mogen de beklimming wel meemaken, maar bij de poort mochten ze niet verder. Of dat voor toeristen ook zo is weet ik niet zeker, omdat Marianne beneden gebleven was. Misschien is het onderhandelbaar.
Er is nog een onzekerheid. De priester moet thuis zijn. Hij woont aan het pad naar de kerk, gaat ook mee naar boven, maar hij heeft de sleutel. Of het anders lukt weet ik ook niet zeker, omdat hij bij ons gewoon thuis was. Verder proberen er enkele bewoners en veel kinderen (een raadsel waar ze allemaal zo snel vandaan kwamen) met je mee te lopen. Misschien vervelend, maar wel heel leuk om te fotograferen. Je kan merken dat er hier maar weinig toeristen komen.
Na de poort is er een lastig stukje van donkere gangetjes, waarna je in de kerk zelf komt. De binennkant is helemaal uitgehouwen in de rotsen. Verder is het er vrij traditioneel en niet extra bijzonder of het moeten de vleermuizen zijn die aan het plafond hingen. Het uitzicht als je bij de kerk bent is geweldig. Alleen dat maakt het de moeite al waard.
Kortom: een bijzondere bergwandrotskerk, een prachtig uitzicht, aardige mensen, niet toeristisch, een prima plek om te fotograferen en nog wat leuke beweging op de koop toe.
Al met al zijn we ongeveer anderhalf uur bezig geweest met het bezoek aan deze kerk.
Vandaag (29-01-2011) plaats ik ook een foto van het kerkje in de bergwand.