Mursi stam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mursi meisje

Mursi stam,
Ethiopië


In het zuiden van Ethiopië leven nog primitieve stammen. De bekndste is wellicht de Mursi stam. Vooral de lipschotels van de vrouwen zijn bij deze stam erg opvallend. De vrouwen krijgen deze lipschotel rond hun 15e. Er wordt dan een gat gemaakt bij hun onderlip en de schotel wordt daarna steeds groter. Hoe groter de schotel dez te aantrekkelijker een vrouw wordt als huwelijks partner. Ze brengt dan ook meer koeien en geiten (de bruidsschat) op voor haar familie.
Ons bezoek aan de Mursi verliep heel rustig. We hebben vier nederzettingen bezocht. Een nederzetting bestaat uit enkeel hutten met een kleidak en er wonen ongeveer 50 mensen. Vroeger waren de Mursi echte nomaden en dat is aan hun hutjes nog goed te zien. Tegenwoordig wordt het rondtrekken minder. Je kan ze bezoeken vanuit de plaats Jinka en moet dan ongeveer 2 uur rijden naar het Mago NP. Ze wonen daar tussen de Mago en de Omo rivier.
Het meisje op de foto is waarschijnlijk nog te jong voor een lipschotel. Ze was wel prachtig versierd en stond steeds met een boze blik naar die toeristen te kijken. Eigenlijk is die blik niet van haar gezicht af geweest.