Egypte Woestijn en oases

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga niet rechtreeks naar Luxor vanuit Cairo maar neem de route via de Oases in de Westelijke Woestijn

Egypte Woestijn en oases,
Egypte


Verreweg de meesten toeristen die Cairo en Luxor aandoen nemen de kortste weg van Cairo naar Luxor; langs de Nijl. Wij besloten dit anders te doen: via de oases in de Westelijke Woestijn. De eerste oase is Bahariya en we namen de 'UpperEgypt' bus. Het vertrekpunt&tijd van de bus varieert nogal, maar de meeste hotels kennen de actuele vertrekplek&tijd. Wij betaalden 3 euro voor de busrit van 360km naar de Bahariya oase in de Westelijke Woestijn. Ergens halverwege stopt de bus in de middle-of-nowhere bij een winkeltje.
Het goedkoopste hotel in Bahariya is 2 euro per kamer. Het is een rustig knus dorpje vriendelijke bewoners en smalle steegjes middenin een supergroen oasegebied omringd door palmbomen. Veel mensen willen je tegen betaling meenemen verder de woestijn in (wij regelden het via Hotel Paradise).
De eerstvolgende oase vanaf Bahariya is de Farafra Oase, dit is de kleinste oase in de Westelijke Woestijn. Onderweg genoten we van de uitgestrekte eindeloze woestijn die regelmatig verandert: dan weer lichtgekleurd fijn zand, dan weer bijna zwart met stenen. Het hoogtepunt vind ik de Witte Woestijn. Deze woestijn wordt gekenmerkt door bizarre surrealistische witte kalkformaties in de vorm van enorme paddenstoelen in zacht zand.
Na het dompelen van onze voeten in het zwavelhoudende water van de Farafra oase gingen we snel door naar de volgende oase Dakhla, want we willen immers liever niet in het donker rijden gezien de staat van de auto. We betaalden 120 euro voor ons vieren, maar dan heb je wel een woeste woestijnrit van 500 km over grotendeels goed asfalt.
We overnachtten enkele nachten in ‘Camp Bedouin’ in het Dakhla oase gebied. Vanuit hier bezochten we te voet dorpje ‘Mut’, waar de Dakhla oase ooit gesticht is. Het oude centrum vinden we snel: een oude citadel met modderstenen huisjes met palmtakken daken en daartussendoor ezelssporen met hier en daar een ezel. Verder bezochten we met een van de taxi pick-ups ook het stadje Al-Qasr. Het oude stadcentrum, wederom opgetrokken uit roodbruine modderstenen huisjes met smalle steegjes, dateert nog uit de 13e eeuw en is gedeeltelijk gerestaureerd en in een veel betere staat dan Mut.
In het Bedouin Camp regelden we een soort taxi voor omgerekend 75 euro om via de Kharga oase naar Luxor te reizen. We lunchten in deze verder niet zo spannende oase en reden daarna door. Na ongeveer 9 uur waren we in het drukke Luxor.