Luxor

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Varen op de Nijl

Luxor,
Egypte


Ontelbare mensen maken jaarlijks een cruise over de Nijl, vaak van Luxor naar Aswan. De Nijl is dan ook een rivier die tot de verbeelding spreekt, en zo'n tocht is werkelijk prachtig. Het overgrote deel maakt die reis per cruiseschip, wat in de praktijk maar al te vaak betekent: een sfeerloze, enorme ijzeren bak, met piepkleine hutten, harde discomuziek en een verplicht af te werken programma onderweg. Zeker tegen de Kerst puilen de kranten uit van advertenties voor dat soort reizen.

Een eindeloos mooiere ervaring - toegegeven, het is ook duurder - biedt een zeiltocht over de Nijl per dahabiya, een klassiek zeilschip, waarmee de eerste Engelse toeristen in Egypte (in de negentiende eeuw al!) het land verkenden. Benedendeks zijn de romantische hutten, soms zelfs met eigen balkon, terwijl zich bovendeks het dagelijks leven afspeelt. Een werkelijk unieke ervaring, met enorme voordelen: aanleggen waar je maar wil, veel beter eten, geen lawaai van de motor (onderschat dat niet!) en persoonlijk contact met de kapitein, koks en rest van de bemanning.

Nogmaals, het is minder goedkoop dan dezelfde reis per cruiseschip, maar als je het meeste wilt halen uit je reis naar Egypte, is dit zeker het onderzoeken waard. Er zijn verschillende aanbieders van dit soort reizen, die via google makkelijk te vinden zijn. Zeer, zeer aanbevolen.