Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Helemaal in trance

Kustgebied,
Benin


Benin is het enige land ter wereld waar een Nationale vooddoofeestdag wordt gevierd. De officiële dag is 10 januari, maar daaraan voorafgaand worden in veel plaatsen festivals gehouden. Het festival in Ouida is het grootste. Daar komen ook veel toeristen. Kleinschaliger is het festival in Allada, waar je het gevoel hebt er echt bij te horen.
Deze dame in Allada is in de ban van Mamiwata, de god van de zee. Ze heeft wit poeder over zich heen gestrooid en zal straks nog witte kleding aantrekken. De snee op haar wang is een teken van haar stam en de littekens op haar lichaam kunnen van een vorige ceremonie zijn. Als je bijvoorbeeld in de ban van Kokou, de oorlogsgod bent, verwond je jezelf met alles wat scherp is, maar je voelt dan geen pijn.
De ketting met kaurischelpen is met voodookracht geladen door een priester. Hij geeft bescherming tegen kwade invloeden.
De trommelaars spelen het ritme dat bij Mamiwata hoort en zij zal dansen. Ze is volledig in trance en zal pas na vele uren 'ontwaken'.