Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoedje op

Kustgebied,
Benin


Deze foto is genomen tijdens de voorloper op het voodoofestival in de plaats Allada op 9 januari. Get officiële voodoofestival vindt elk jaar plaats op 10 januari in Ouidah. In Allada is echter een dag eerder al een feestdag. Het feest in Allda is op het open terrein voor het paleis van de koning van Allada.
Rond een uur of 10 begint het vol te lopen. Daarna treden er verschillende dansgroepen op, wordt er gezongen en veel getrommeld. Sommige mensen hebben witte poeder op hun gezicht of bovenlichaam. Wit is de kleur van voodoo. Er worden verschillende goden uitgebeeld door steltloprs en graspoppen. De mensen vermaakten zich prima en de nodige gin hielp daarbij.
Toen het feest een tijdje aan de gang was kwam de koning met zijn vrouw en gevolg binnen. Ze kregen een ereplaats en voor hen wordt er ook door diverse groepen opgestreden. Helaas waren ook hier diverse toespraken die het kleurrijke schouwspel onderbraken.
De man op de foto zat lange tijd als een soort muppet aan de kant. Op een gegeven moment stond hij op, deed zijn hoed goed en begon mee te dansen met een groep vrouwen, die tot zijn stam hoorden. Er zat zelfs behoorlijk danstalent in.