Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Contact met de voorouders in Ouida

Kustgebied,
Benin


Hier zie je een voorouderaltaar (asen) op het voodoofestival op 10 januari. Op dit altaar, dat op een metalen staaf in een vooroudertempel wordt geplaatst, wordt volgens de traditie van de Fon, een van de grootste bevolkingsgroepen van Benin, het leven van een overleden familielid uitgebeeld.
De overledenen spelen een belangrijke rol in het contact tussen het hiernamaals en de wereld van de levenden. Zij kunnen krachten oproepen die het leven veraangenamen. De voorouders worden gevoed en gelaafd om hen tevreden te houden.
Deze Asen is in Ouida gemaakt, de beruchte slavenhaven voor Frankrijk, Engeland, Nederland en Portugal. Toen de slavenhandel beëindigd was, eind 19e eeuw, keerden veel vrije slaven uit Portugees Braziliië terug naar Ouida.
De Braziliaanse invloed is op dit altaar goed te zien . De belangrijkste persoon draagt de kleding van een Portugese geestelijke, met mantel en hoed uit die tijd. Een koor van gelovigen omringt hem. Op de voorgrond is een vliegtuig te zien. De andere grotere figuren stellen Voodoogoden voor: Rechts Legba. Via hem treed je in contact met de goden. Links staat Zakpata, de vodun van de aarde en de pokken. Hij brengt ziekte of genezing.