image
Vellah

De 8 mooiste dorpen van Wallis

Achter de onverbiddelijke bergmuren van kanton Wallis schuilen spannende verhalen over kluizenaars en valsemunters. Maar ook in de valleien valt veel te ontdekken. Hier loop je over gemoedelijke paden langs bisses, eeuwenoude irrigatiekanalen, of maak je een leerzame kruidenwandeling. We zetten de acht mooiste dorpen (en hun omgeving) van Wallis op een rij. 

1. Simplon: alpenlandschap en kristalhelder bergwater

Simplon: een van de mooiste dorpen van Wallis, Zwitserland. Foto: Brig Simplon/ Pascal GertschenFoto: Brig Simplon/ Pascal Gertschen

Simplon is een van I borghi più belli della Svizzera, de Mooiste Dorpen van Zwitserland. De stenen daken van de op 1476 meter hoogte gelegen huizen doen eerder aan Italië denken dan aan Zwitserse dorpjes. De Italiaanse grens is dan ook niet ver weg – hemelsbreed althans. Laat je niet afschrikken door het machtige berglandschap: niet elke wandeling is er één van de buitencategorie. Op een 5,5 kilometer lange route die begint bij bushalte Eggen in Simplon overbrug je weinig hoogtemeters. Anderhalf uur lang volg je de stroom van de Chrummbacheri Bisse, een kanaaltje waardoor kristalhelder bergwater stroomt. Bisses zoals deze spelen een belangrijke rol in de irrigatie van droge boomgaarden, weidegronden en wijngaarden. Een andere korte wandeling begint bovenop de adembenemende Simplonpas, die in de zeventiende eeuw voor het eerst werd beklommen. Nu is de pas het hele jaar door geopend voor verkeer. Vanaf de Simplonpas wandel je eenvoudig naar de Hopschusee, een meertje in een prachtig alpenlandschap.

Zo kom je er: met de PostBus reis je in een uurtje van Brig naar Simplon.

2. Haute-Nendaz: wandel- en wintersportwalhalla

Haute Nendaz: een van de mooiste dorpen van Wallis, Zwitserland. Foto: Florian Bouvet FournierFoto: Florian Bouvet Fournier

Een eerste kennismaking met Haute-Nendaz begint met een historische wandeling langs houten hooirekken, de Tsâblo-molen en de vijftiende-eeuwse kapel. Dat dit dorp niet in het verleden is blijven hangen wordt al snel duidelijk. De omgeving nodigt je uit om je blikveld te verbreden, met uitzicht op de vallei van de Rhône onder je en de lonkende bergen hoog boven je. Skigebied 4 Vallées is een wintersportwalhalla met meer dan vierhonderd kilometer aan skipistes; in de zomer kiezen mountainbikers en hikers uit de mooiste routes. De meest gemoedelijke (en verkeersvrije) paden leiden langs irrigatiekanalen met een geleidelijk verloop. Een absolute aanrader is de Bisse du Milieu van Haute-Nendaz naar Planchouet, een gehucht met een charmante houten kapel en de traditionele Gîte de Planchouet.

Zo kom je er: met de PostBus reis je in veertig minuten van Sion naar Haute-Nendaz.

3. Veysonnaz: frisse berglucht en volop zon

Veysonnaz: een van de mooiste dorpen van Wallis, Zwitserland. Foto: Niclas DreierFoto: Niclas Dreier

Zwitserland als zonbestemming? Toegegeven, in het als een adelaarsnest in de bergen gelegen Veysonnaz vind je geen hagelwitte stranden, maar de omringende bergtoppen zijn het grootste deel van het jaar wel degelijk hagelwit. En dat terwijl de zon in dit deel van kanton Wallis gemiddeld driehonderd dagen per jaar schijnt. Vanuit Veysonnaz is het maar een korte wandeling naar het gehucht Verrey, met zijn eeuwenoude houten gebouwen. Grote kans dat je hier meer geiten, schapen, koeien en ezels tegenkomt dan mensen, maar Anne, een van de laatste bewoners van Verrey, heet je graag welkom in La Cab’Anne Café. Op het menu staan huisgemaakte taart, fondue en ambachtelijke bieren. Zoek je het graag hogerop? Neem dan de kabelbaan van Veysonnaz naar Thyon en beklim de Mont-Rouge voor frisse berglucht en weidse uitzichten (8,7 kilometer, ongeveer drie uur).

Zo kom je er: met de PostBus reis je in veertig minuten van Sion naar Veysonnaz.

4. Albinen: houten chalets en geurige kruiden

Albinen: een van de mooiste dorpen van Wallis, Zwitserland. Foto: Chrissie.stFoto: Chrissie.st

Het op 1300 meter hoogte gelegen Albinen is één grote kruidentuin vol geneeskrachtige planten, geurige kruiden en kleurrijke bergbloemen. In de biologische Heilkräutergarten Albinen, waar meer dan tweehonderd verschillende plantensoorten groeien, ontdek je de diversiteit van de inheemse flora. Hier leer je welke wilde kruiden geschikt zijn om mee te koken en welke planten je in een heilzame zalf kunt verwerken. Ook Hannelore van de Godswärgjistubu, een rustieke houten Bed and Breakfast, organiseert kruidenwandelingen in de omgeving van Albinen.

Zo kom je er: met de PostBus reis je in 25 minuten van Leuk naar Albinen.

5. Saint-Maurice: spiritueel centrum

Saint-Maurice: een van de mooiste dorpen van Wallis, Zwitserland. Foto: My SwitzerlandFoto: My Switzerland

De Romeinen hadden het al door: Saint-Maurice is een plek waar je heen wilt. Op deze strategische locatie aan de ingang van de Rhône-vallei zetten ze een tolpost op. Later groeide Saint-Maurice uit tot een prachtig middeleeuws stadje. Dat was vooral te danken aan de abdij, ooit het spirituele centrum van het koninkrijk Bourgondië. De in 515 gestichte abdij is het oudste christelijke klooster in West-Europa dat ononderbroken in gebruik is geweest: de kanunniken hebben hun Laus Perennis – het eeuwige gebed – de afgelopen 1500 jaar dag in dag uit voortgezet. De abdij trok niet alleen pelgrims, maar ook kluizenaars. Zo’n vijfhonderd in steen uitgehouwen treden leiden naar de kapel van Notre-Dame du Scex, gebouwd in een negentig meter boven het stadje gelegen klif. In de zevende eeuw leefde hier de monnik Saint Amé. De beste tijd om Saint-Maurice te bezoeken is van 22 t/m 24 september, wanneer de jaarlijkse kloostermarkt plaatsvindt. Religieuze gemeenschappen presenteren hun producten en ambachten en er zijn muzikale voorstellingen en gezellige bier- en wijnbars.

Zo kom je er: met de trein reis je in een kwartiertje van Martigny naar Saint-Maurice.

6. Saillon: valsemunter en vergezichten

Saillon: een van de mooiste dorpen van Wallis, Zwitserland. Foto: imageBROKER/Franzel DrepperFoto: imageBROKER/Franzel Drepper

De Robin Hood van de Alpen, noemen ze hem liefkozend in Saillon. Maar was Joseph-Samuel Farinet écht zo nobel, of eerder een ordinaire boef? Vaststaat dat Farinet een van de grootste avonturiers en valsemunters van de negentiende eeuw was. De knappe jongeman verdiende zijn geld als smokkelaar en valsemunter en nam het op tegen de gezagsdragers in Wallis. Hierdoor groeide hij uit tot legendarische volksheld – ook omdat de plaatselijke bevolking steeds meer te besteden had doordat er meer (valse) munten in omloop kwamen. Farinet kende de bergen rondom Saillon op zijn duimpje. De Farinet-wandelroute leidt naar de kleinste wijnberg ter wereld, ooit eigendom van Farinet, en vertelt zijn verhaal aan de hand van 21 glazen sculpturen van kunstenaar Theo Imboden. En dan is er nog, ver weg van de lange arm der wet, de 92 meter lange en 136 meter hoge Farinet-voetbrug over de Salentze-kloof, met fantastische vergezichten over de Rhône-vallei en de bergen van Wallis.

Zo kom je er: met de postbus reis je in 25 minuten van Martigny naar Saillon.

7. Leuk: middeleeuwse charme aan de Rhône

Leuk, Aerial CREDIT Switzerland Tourism, Raffael WaldnerFoto: Switzerland Tourism/ Raffael Waldner

Niet iedereen zal Leuk leuk hebben gevonden. In de middeleeuwen fungeerde het stadje in de Rhônevallei als een soort tolhokje: van hieruit werd het verkeer tussen de belangrijke plaatsen Brig en Sion gecontroleerd. Met de slim verworven opbrengsten werden met name in de zestiende en zeventiende eeuw patriciërshuizen en andere majestueuze stulpjes neergezet. Na de opening van een weg door het Pfyn-Fingesbos, een uitgestrekt en zeer gevarieerd natuurpark, nam de verkeersdrukte drastisch af en gleed Leuk in een isolement. Vandaag de dag moet het middeleeuwse stadje het vooral hebben van dagjesmensen die zich onderdompelen in de wijn- en dorpscultuur, en in de spa en thermale baden van Leukerbad

Zo kom je er: met de trein reis je in twintig minuten van Brig of Sion naar Leuk. 

8. Ernen: klassieke schoonheid

Ernen, schoolhouse CREDIT Switzerland Tourism david&kathrin Photogtraphy and Film GmbH

Vooral in de zomer weet Ernen een gevoelige snaar te raken. Van heinde en verre reizen liefhebbers hiernaartoe om het jaarlijkse klassieke muziekfestival bij te wonen. Ook buiten de festiviteiten om zijn er genoeg vrolijke noten. Zo weet het dorp te raken met zijn fabelachtige ligging, op een terras met tuinen en fruitgaarden eromheen, en historische overblijfselen die in authentieke staat verkeren. Het rustieke dorpsplein behoort tot de mooiste van het land en wordt geflankeerd door het Tellenhaus, een zestiende-eeuws pand met houten opbouw, en een van de oudste muurschilderingen van de Zwitserse vrijheidsheld Willem Tell. In het bosrijke en bergachtige Binntal Natuurpark kun je je eigen wandeling componeren. 

Zo kom je er: met de trein reis je in een half uur van Brig naar Fiesch, waar je overstapt op de bus en in tien minuten naar Ernen rijdt.

Swiss Travel Pass: jouw passepartout voor het hele land

Wil jij deze dorpen bezoeken? Met de Swiss Travel Pass kun je ongelimiteerd reizen met de trein, bus en boot op 3, 4, 6, 8 of 15 dagen. De pas geeft je ook gratis toegang tot meer dan 500 musea en 50% korting op tickets voor bergtreinen, stoeltjesliften en sommige kabelbanen. Kinderen tot 16 jaar reizen gratis mee op de Swiss Family Card.


Wil je meer van Zwitserland ontdekken? We zetten ook de mooiste dorpen van Graubünden, Ticino, Luzern, Vaud en Bern op een rij - met als kers op de taart ook nog die van buurland Liechtenstein!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.