image
Stefan Weber/ Tourismus Biel Seeland

De 7 mooiste dorpen van Bern

In kanton Bern vind je alles wat je van Zwitserland verwacht, van steile bergwanden en bloeiende alpenweiden tot oude boerentradities en typisch Zwitserse sporten. Maar de regio zit ook bomvol verrassingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kabelbaan voor koeien of een heus alpeneiland? We zetten de zeven mooiste dorpen (en hun omgeving) van Bern op een rij. 

1. Gadmen: de Dolomieten van Zwitserland

Klettersteigen bij Gadmen, Zwitserland. Foto: Jungfrau Region TourismusFoto: Jungfrau Region Tourismus AG/ Diego Schläppi

Zo schattig als het kleine dorpje Gadmen is, zo ruig en groots zijn de bergmuren die achter de huizen verrijzen. Niet voor niets wordt dit deel van het land de ‘Dolomieten van Zwitserland’ genoemd. De Gadmer Lodge is de ideale uitvalsbasis om dit buitensportparadijs te verkennen. Klimmers werpen zich op de toppen van de gekartelde Wendestöcke, trailrunners zien de trails in het Gadmental als een goed bewaard geheim en met een lengte van ongeveer zeshonderd meter is de Gadmerfluh het toneel van de oudste én langste via ferrata van Zwitserland. Startpunt is Berggasthaus Tälli, waar je na het overwinnen van alle touwen en ladders bijkomt met röschti, flammkuchen of een welverdiende pul Jungfraubier. Iets minder extreem, maar wél spectaculairder om te zien is de Triftbrücke, een legendarische hangbrug boven de Triftgletsjer. Vanaf het bergstation van de Triftbahn wandel je er in drie uur heen en weer terug.

Zo kom je er: met de trein reis je in zeven minuten van Meiringen naar Innertkirchen, waar je overstapt op de PostBus die je in een kwartier naar Gadmen brengt.

2. Isenfluh: koevriendelijke kabelbaan

In Isenfluh, Zwitserland is er een kabelbaan voor koeien. Foto: Jungfrau Region TourismusFoto: Jungfrau Region Tourismus AG

Boe! In het zonnige bergdorpje Isenfluh kan het zomaar zijn dat je met wel heel bijzonder gezelschap in de rij staat voor de kabelbaan. De nostalgische rode cabine biedt namelijk plaats aan acht passagiers – of één koe. Sinds 1975 verbindt de kabelbaan de lokale gemeenschap met de alpenweiden van Sulwald. Daar groeit niet alleen sappig gras: in mei en juni bloeien hier wilde bloemen zoals gentiaan, aurikel en de alpenkwastjesbloem. Tijdens een rondwandeling over wandelpaden voor het hele gezin kijk je uit op de drie machtige bergpieken van het Berner Oberland, de Eiger, Mönch en Jungfrau. De wandeling eindigt op het zonneterras van de Sulwald Stübli, waar alpenkaas, knödels, spätzli en andere Tiroler kost op het menu staan.

Zo kom je er: met de PostBus reis je in twaalf minuten van station Lauterbrunnen naar Isenfluh.

3. Kiental: haarspeldbochten en hoogtemeters

Uitzicht op de Griesalp, Zwitserland. Foto: Richard Lorenz/ Switzerland TourismFoto: Switzerland Tourism/ Lorenz Richard

De toegangsweg naar Kiental en de Griesalp is er een die je steil achterover doet slaat. Letterlijk, want met een stijgingspercentage van plaatselijk wel 28% is dit de steilste PostBus-route in heel Zwitserland. Hier ervaar je dat niet alleen de Zwitserse klokken geroemd worden om hun precisie: de buschauffeurs snijden de haarspeldbochten op de millimeter nauwkeurig aan! Boven het dorp Kiental kronkelt de weg verder omhoog naar de Tschingelsee. Het meer – eigenlijk een waterrijk gebied van stroompjes, beken en grindbanken – ontstond in 1972 als gevolg van een aardverschuiving. Nog hoger in de bergen ligt de Griesalp. Een van de mooiste etappes van de beroemde Via Alpina, een twintig dagen durende wandeltocht door de mooiste landschappen van Zwitserland, brengt je in zeven uur en ongeveer 1500 hoogtemeters van de Griesalp naar de azuurblauwe Oeschinensee.

Zo kom je er: met de trein reis je in veertig minuten van Bern naar Reichenbach im Kandertal, waar je overstapt op de PostBus die je in tien minuten naar Kiental brengt.

4. Lenk im Simmental: alpencultuur en agrotoerisme

In het Simmental, Zwitserland ervaar je de Alpabfahrt. Foto: Switzerland Tourism / Dominik Baur Foto: Switzerland Tourism/ Dominik Baur 

In het Simmental zijn oude alpentradities nog altijd springlevend. In de herfst, wanneer de dagen korter worden, keren de melkkoeien van hun hooggelegen bergweiden terug naar het dorp. Om de dieren te bedanken vieren de boeren de Alpabfahrt met muziek, lokale lekkernijen en kunstige versieringen waarmee de eregasten – de koeien dus – worden uitgedost. Lenk is ook dé plek om typisch Zwitserse boerensporten zoals Hornussen te aanschouwen, waarbij een puck met snelheden tot wel driehonderd kilometer per uur door de lucht suist, en voor een farmstay op een lokale boerderij.

Zo kom je er: met de trein reis je in één uur en drie kwartier van Bern naar Lenk, met een overstap in Zweisimmen. Een attractie op zich is de panoramatrein GoldenPass Express. Vanuit Montreux reis je in iets minder dan tweeënhalf uur naar Lenk, ook met een overstap in Zweisimmen.

5. Erlach: eilandbestemming in de Alpen

Voor de kust van Erlach, Zwitserland ligt het St.Peterinsel. Foto: Tourismus Biel Seeland/ Stefan WeberFoto: Tourismus Biel Seeland/ Stefan Weber

Zwitserland staat bekend om zijn majestueuze bergen, eindeloze buitensportmogelijkheden en treinritten om bij weg te dromen. Maar eilanden? Ook daarvoor ben je in kanton Bern op de juiste plek. Voor de kust van Erlach, uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Zwitserland, ligt het St. Peterinsel. Hier ontspan je tussen het riet, de wijngaarden en de zandstranden. Vanuit Biel of de charmante boerendorpjes aan de Bielersee is het eiland per boot bereikbaar.

Zo kom je er: vaar in een uur en een kwartier van Biel naar Erlach over de Bielersee.

6. Büren an der Aare: idylle aan het water

Büren an der Aare, Zwitserland. Foto: Tourismus Biel Seeland/ Stefan WeberFoto: Tourismus Biel Seeland/ Stefan Weber

We blijven aan het water. Of je nu kiest voor kanoën, zwemmen of een ontspannen boottochtje over de Aare, Büren an der Aare is het mooist vanaf het water. De houten brug, de pier en het zeventiende-eeuwse kasteel worden sfeervol weerspiegeld in de rivier. Even verderop kijk je aan de Häftli, een oude zijtak van de Aare, vanaf een houten uitkijktoren naar een rivierlandschap met wel tweehonderd vogelsoorten. Een wandelroute meandert van Büren an der Aare naar het natuurgebied en terug.

Zo kom je er: vaar in een uur en een kwartier van Biel naar Büren an der Aare over de rivier de Aare.

7. Aeschi bei Spiez: familievriendelijk panoramaskiën

Aeschi, Zwitserland is in alle jaargetijden de moeite waard. Foto: Mike KaufmannFoto: Mike Kaufmann

De omgeving van het charmante bergdorpje Aeschi bei Spiez biedt elk seizoen iets om naar uit te kijken. Frisse bloesems in de lente, uitdagende paden naar de piramidevormige bergtop Niesen in de zomer en een bont kleurenpalet in de herfst. In de winter beleef je volop sneeuwpret in het familievriendelijke skigebied Aeschi-Aeschiried. Beginners ontdekken hier de liefde voor de wintersport op gemoedelijke hellingen, maar ook gevorderden hoeven zich dankzij het spectaculaire natuurschoon en het uitzicht op de Thunersee niet te vervelen.

Zo kom je er: met de PostBus reis je in tien minuten van Spiez naar Aeschi bei Spiez.

Wil je meer van Zwitserland ontdekken? We zetten ook de mooiste dorpen van Graubünden, Ticino, Luzern, Vaud en Wallis op een rij - met als kers op de taart ook nog die van buurland Liechtenstein!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.