Zweden reviews

8
Zweden Stockholm
Dalix was hier 01 okt 2018
Stockholm, het Venetië van het noorden Stockholm is zo veelzijdig dat het voor iedereen wel iets te bieden heeft. De stad is gebouwd op 14 eilanden, verbonden met 14 bruggen. Het bekendste eiland is Gamla Stan ('De oude stad'). Hier kun je verdwalen in een wirwar van straatjes waar je leuke winkeltjes, musea en restaurants vindt. Dit historische deel van Stockholm dateert uit de 13e eeuw en dat is te zien aan de prachtige gebouwen. Een ander hoogtepunt vond ik het fotografie museum. Hier worden tentoonstellingen gegeven van hedendaagse fotografen. Een zeer welkom extraatje is het fenomenale uitzicht dat je hier bij een drankje en hapje in het restaurant over de stad hebt. Het gebouw zelf is ook prachtig. En dan de metrostations! In 1955 heeft de gemeenteraad besloten om er kunstwerken te plaatsen, zodat het metronetwerk één ondergronds museum werd. Van de 100 stations zijn er maar liefst 90 met kunst versierd. Het ene station is nog mooier dan het andere. Het netwerk heeft 3 lijnen: de rode, de blauwe en de groene. De blauwe heeft de meest in het oog springende kunst, vind ik. Koop een dagkaart en vergaap je aan al het moois! Voor de dropliefhebber is een bezoek aan Lakritsroten een absolute must. De variaties zijn enorm, de ene drop nog bijzonderder dan de andere. Mijn voorkeur is drop met chocola! Het lijkt mij onmogelijk om de winkel te verlaten zonder iets te kopen. Een echte aanrader! In Stockholm is ongelofelijk veel te beleven!
Stad
  • Vriendelijke mensen
  • Goed georganiseerd
  • Veelzijdige stad
  • Relatief duur
Review geplaatst op 2019-05-19
9
Zweden
TonPeters was hier 01 aug 2017
Zweeds Lapland; ook wel "The Last Wilderness of Europe" genoemd. Tja, dat klinkt zo vet in de oren dat het natuurlijk een enorme aanzuigende werking heeft elke avonturier. Tijd dus om de rugzak te pakken en er op uit te gaan. In Nikkaluokta startte ik mijn hike met als eindbestemming Abisko. Het eerste deel van de hike voert je naar de voet van de hoogste berg van Zweden, de Kebnekiase +2114m. Ik liet hem rechts liggen trok verder de verlaten dalen in met wilde rivieren en kale fjells. Overal stroomt water en liggen nog sneeuwresten. Het pad is prima bewandelbaar met niet al te veel hoogtemeters en als je het zat bent plof je je tentje gewoon op. Dat het vrijheid en avontuur. De volgende ochtend ga ik weer op pad. Het heeft in de nacht geregend waardoor alles modderig en nat is. De beken en rivieren zijn aangezwollen waardoor keer op keer de wandelschoenen plaats moeten maken voor sandalen. Dan zie ik in de verte rendieren lopen terwijl de eerste zonnestralen het wolkendek doorbreken. Boven op de Tjaktjapas ontmoet ik een Zweeds echtpaar en maak ik een praatje. Even later wordt ik opgeschrikt door een enorme steenlawine aan de andere zijde van de rivier. Wat een natuurgeweld. Dan daal ik verder richting Alesjaure hut. Het pad wordt weer langzaam vlakker en daar waar het te modderig of steenachtig is liggen houten planken. Bij Alesjaure vind ik een geweldig mooie campspot. De volgende dag daal ik af naar Abisko neem na 110km afscheid van de geweldige natuur.
Land
  • Geweldige natuur
  • Rustig
  • Goede voorzieningen
  • Miljoenen muggen
  • Onbestendig klimaat
Review geplaatst op 2017-08-28
10
Zweden
Davidn was hier 01 jul 2017
Ik deed deze zomer een stuk van de Skåneleden. In Östafors startte de tocht en eindigen deed ik in Osby. Het was een heerlijke tocht. Ik had fantastisch weer en zag enkele erg mooie plekken. De voorziene kampeerplakken waren zalig, elk op zijn eigen manier. De ene keer sliepen we aan een riviertje, dan weer aan een meer of midden in het bos op een feeërieke open plek. Het is een echte aanrader om even helemaal tot rust te komen. De etappes zijn zeer haalbaar en voldoende afwisselend. Wie van de natuur houdt, moet dit zeker doen!
Land
  • rust
  • natuur
  • mooie campeerplekjes
  • haalbare etappes
  • muggen
Review geplaatst op 2017-09-24
8
Zweden
TravelGoom was hier 01 jun 2017
Hälsingland is een relatief onbekende bestemming in Zweden. De kleine provincie ligt direct aan de Oostzee, wisselt grillige rotskusten af met prachtige stranden en is een bosrijk gebied. Hier is de kans om een eland of zeearend te spotten reëel. Langs de hele kust kun je vrijuit wandelen, soms letterlijk over elandpaden. Veel wandelroutes zijn nog niet in beeld gebracht wat maakt dat je als een soort pionier op ontdekkingstocht kunt gaan. Kleine haventje en afgelegen gehuchten bloeien in de zomer op want het zijn geliefde zomerplekken voor de zweden. Vaak vind je er speciale zomerrestaurants. Accommodaties zijn er kleinschalig, bv. als B&B. Een plek om je terug te trekken en in alle rust van de heerlijke natuur te genieten.
Land
  • rustige mooie natuur
  • reëele kans op zien van wildlife
  • mooie kusten
  • afgelegen, autohuur nodig
Review geplaatst op 2017-02-10
10
Zweden
LAdriaenssens was hier 01 feb 2017
Een bezoek aan het ijshotel in Jukkasjarvi, nabij Kiruna is een aanrader..... Het hotel is wondermooi gelegen aan de Thorn rivier. Ondanks dat het wereldberoemd is, zijn de toeristen toch eerder schaars, wat een dikke meevaller was; Je hoeft echt niet te overnachten, gewoon bezoeken kan ook voor een dag, dus ideaal als daguitstap als je naar Zweeds Lapland gaat....
Land
  • spectaculair
  • rustig
  • thermokleding aan doen is aanrader
Review geplaatst op 2017-03-19
10
Zweden Kiruna
LAdriaenssens was hier 01 feb 2017
Een bezoek aan het ijshotel in Jukkasjarvi, nabij Kiruna is een aanrader..... Het hotel is wondermooi gelegen aan de Thorn rivier. Ondanks dat het wereldberoemd is, zijn de toeristen toch eerder schaars, wat een dikke meevaller was; Je hoeft echt niet te overnachten, gewoon bezoeken kan ook voor een dag, dus ideaal als daguitstap als je naar Zweeds Lapland gaat....
Stad
  • spectaculair
  • rustig
  • thermokleding aan doen is aanrader
Review geplaatst op 2017-03-19
9
Zweden
Deze zomer vertrok ik in mijn tiny camper (omgebouwde Combo) en kano bovenop naar Zweden. Wat een ongelooflijk mooie natuur,ruimte en rust ! En heel veel meren. Echt een aanrader is de natuurcamping Rotahults in Ursult,waar ik per ongeluk (!) terecht kwam. Een prachtige plek aan het meer met rondom bossen. We stonden er slechts met z'n tweeën.Voor het kanoën had ik de meren helemaal voor mezelf. Een tweede fantastische plek was de natuurcamping in Eksö. Hier had je je eigen bospad naar het water.Daar kon je dan gaan staan. Echt, als je van natuur en water houdt. Gaan !
Land
  • natuur
  • rust, stilte
  • ruimte
Review geplaatst op 2016-10-12
9
Zweden
Als de grote donkere poort achter me dicht slaat, daalt een ijzige stilte over me heen. De wind buiten is niet meer te voelen, maar de temperatuur is altijd nog ver beneden nul. Ik schuifel voorzichtig de schaars verlichte kamer in en raak voorzichtig met m'n hand de muur aan. De ijsschilfers zijn zichtbaar op m'n zwarte handschoen. Ik doe een stap naar het bed en ga voorzichtig zitten. De bedomtrek is precies wat ik ervan verwacht had. Hard, koud. Inderdaad 100% ijs. Voorzichtig schuif ik in de dikke slaapzak en trek het rendiervel een beetje verder over me heen. Het duurt even voordat de adrenaline in m'n lijf afneemt en ik een behaaglijke warmte door m'n lijf voel. Ik dreig weg te doezelen, maar zit opeens rechtop in bed. Boven m'n hoofd tinkelt de kroonluchter zachtjes heen en weer. Ik bewonder de ijskristallen boven m'n hoofd en de gigantische olifant aan m'n voeteneinde. Een olifant op ware grootte die zo natuurgetrouw is uitgehakt, dat je bijna zou vergeten dat hij volledig van ijs is. M'n slaap is weg. Ik voel de adrenaline weer terugkomen. Slapen is zonde, deze ervaring moet je wakker meemaken. Want is dit the real bucketlist material. De nacht ligt voor me en ik wil iedere seconde meemaken. Slapen kan altijd nog. Want dit, dit is mijn nacht in het Icehotel.
Land
  • Unieke hotelovernachting
  • Ieder jaar nieuwe kamers en suites
  • Prachtige winteractiviteiten buiten
  • Niet goedkoop
Review geplaatst op 2016-11-16
9
Zweden Norrbotten County
Ik keek mijn ogen uit in Abisko National Park in Zweeds lapland. Nog nooit eerder had ik een zo'n verlaten landschap om mijn heen gezien dat zo wit was als hier in Zweden. Alles wat wit, het water in de rivier was grotendeels bevroren. Verderop zat ik een ijzeren brug die mij deed denken aan een schommelbrug in een speeltuin. Even later stond ik op de brug en schommelde ik op en neer. Onder mijn zag ik door de spleten door het ijs. Rechts en links van mij zag ik een sneeuwlandschap vol sparren dat oneindig door leek te lopen. Het was begin december. Half tien werd het in Lapland licht en tegen twee uur 's middags was het weer donker. Het zou niet lang meer duren voordat 24 uur lang donker zou blijven in Lapland. Het landschap gaf mij een ontzettend fijn gevoel. Een gevoel van vrijheid. De kou, het was minimaal -15, probeerde ik even te vergeten om de genieten van de vrijheid.
Regio
  • natuur
  • temperatuur
Review geplaatst op 2016-10-03
9
Zweden
Zweden - offline is the new luxury 'Eten voor een week? Check! Waterzuiveringstabletten? Check! Tent? Check! Kano? Check! En offline we go. Al peddelend de wildernis is, de ongerepte natuur en grote meren strekken zich voor ons uit. De ene keer zijn deze spiegelglad, de andere keer lijken ze woest en dreigend. We zijn niet langer meer bereikbaar voor de bewoonde wereld, voor hen zijn we slechts een stipje op de meren van het natuurreservaat Glaskogen in Zweden. Na 100 kilometer peddelen, enkele landtransporten met kano, dag in dag uit je tent op en af breken, vuurtjes maken om op te koken, overnachten op de meest magische plekken die onze ogen ooit gezien hebben, kwamen we weer aan waar we gestart waren. Een laatste overnachting op het kamp van het kano centrum, waar we onze buiken rond hebben gegeten bij een welkome BBQ en we onze avonturen ’s avonds hebben gedeeld tijdens een groot kampvuur. Het avontuur was spannend, maar wij kwamen zelden zo rijk aan ervaringen en vooral ontspannen van een vakantie terug.’
Land
  • Rust
  • Offline
  • Ongerepte Natuur
  • Onvergetelijke Ervaring
  • Het kan er regenen
Review geplaatst op 2017-01-16
9
Zweden
kburgers1 was hier 01 jun 2015
We zijn vanuit Nederland in één dag met de auto naar Malmo gereden in Zuid-Zweden. Daar hebben we gekampeerd met uitzicht over de prachtige brug die Zweden met Denemarken verbind. We zijn vervolgens doorgereden langs de kust (E22) richting Stockholm. Wat een leuke stad is dit. We hebben Gamla Stan bezocht en het koninklijk paleis. Wat ons vooral is bijgebleven was ons bezoek aan het Vasa museum. Een schip wat in de 17de eeuw gebouwd is en wat tijdens de ter waterlating in 1628 meteen is gezonken. Het schip heeft 333 jaar onder water gelegen en is in 1961 geborgen. Na een aantal dagen Stockholm zijn wij door gereden naar Angra. Een klein plaatsje in het midden van Zweden. Hier hebben wij een elandensafari gedaan. We hebben daar 6 wilde elanden gespot! Helaas trok het riviertje bij de camping allemaal insecten en steekvliegen aan dus na 2 dagen hebben we de tent ingepakt en zijn we richting het koude noorden gereden. Onderweg naar Arvidsjaur waren wij bijna de enige op de weg. We merkten dat we richting het noorden gingen want de temperatuur zakte en de lucht werd wat grauwer. Richting Arvidsjaur (E45) werden we getrakteerd op een grote groep rendieren die stonden te grazen aan de kant van de weg. Dit was voor het eerst dat ik wilde rendieren zag. Kortom, voor mij is Zweden Canada in het klein. En dat op maar 1 dag rijden bij ons vandaan. We hebben in Zweden prachtige meren, bossen, leuke steden en watervallen gezien. En prachtige dieren gespot!
Land
  • Stockholm
  • Op 1 dag rijden van Nederland
  • Uitgestrekte bossen
  • Honderden meren
  • Elanden, beren en rendieren
  • Het snel wisselende weer
Review geplaatst op 2017-03-06
8
Zweden
kburgers1 was hier 01 jun 2015
We zijn in 2015 met de auto langs de kust (E22) richting Stockholm gereden. Buiten de stad lag een goedkope camping (Ängby camping) waar we de tent hebben opgezet. Met de tram kon je vanaf de camping goedkoop het centrum van Stockholm bereiken. Wat een leuke stad is dit. We hebben Gamla Stan bezocht, de oude wijk van Stockholm. En we hebben de wisseling van de wacht meegemaakt bij het koninklijk paleis. Wat een theater is dat! Wat ons vooral is bijgebleven was ons bezoek aan het Vasa museum. Een schip wat in de 17de eeuw gebouwd is en wat tijdens de ter waterlating in 1628 meteen is gezonken. Het schip heeft 333 jaar onder water gelegen en is in 1961 geborgen. Het schip is in goede staat en te bewonderen in het Vasa museum. Verder hebben we een boottocht gedaan over de wateren rondom de stad, lekker even uitwaaien en de stad van de andere kant bekijken.
Land
  • Vasa Museum
  • Gamla Stan
  • Koninklijk paleis
  • Openbaar vervoer naar centrum
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2017-03-09
8
Zweden Stockholm
kburgers1 was hier 01 jun 2015
We zijn in 2015 met de auto langs de kust (E22) richting Stockholm gereden. Buiten de stad lag een goedkope camping (Ängby camping) waar we de tent hebben opgezet. Met de tram kon je vanaf de camping goedkoop het centrum van Stockholm bereiken. Wat een leuke stad is dit. We hebben Gamla Stan bezocht, de oude wijk van Stockholm. En we hebben de wisseling van de wacht meegemaakt bij het koninklijk paleis. Wat een theater is dat! Wat ons vooral is bijgebleven was ons bezoek aan het Vasa museum. Een schip wat in de 17de eeuw gebouwd is en wat tijdens de ter waterlating in 1628 meteen is gezonken. Het schip heeft 333 jaar onder water gelegen en is in 1961 geborgen. Het schip is in goede staat en te bewonderen in het Vasa museum. Verder hebben we een boottocht gedaan over de wateren rondom de stad, lekker even uitwaaien en de stad van de andere kant bekijken.
Stad
  • Vasa Museum
  • Gamla Stan
  • Koninklijk paleis
  • Openbaar vervoer naar centrum
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2017-03-09
9
Zweden
JMoerkens was hier 01 mei 2015
Wanneer je naar Stockholm reist, zul je niet direct een afvink-lijst in je hoofd hebben van alle bezienswaardigheden die je wilt bezoeken. En juist dát maakt de stad leuk. Hier dwaal je gewoon rustig door de kleurrijke (bijna Mediterraan aandoende) straten, bekijk je de etalages van stijlvolle designwinkels, ga je eilandhoppen langs de eilanden waarover de stad gelegen is. De Zweden zijn goed georganiseerd en dat voel je in deze stad. Alles is comfortabel, netjes en geregeld. Een hele fijne stad om even er tussenuit te zijn. De stad heeft een duur imago, maar het valt mee. De entreegelden zijn heel fideel, er zijn best leuke budgethotels te vinden en restaurant hoeven ook lang niet altijd duur te zijn. Eetcafés of Italiaanse restaurants zijn ongeveer gelijk aan Nederlandse prijzen. De alcohol is wel aardig aan de prijs. Het VASA-museum is een must!
Land
  • Rustige dorpse sfeer
  • Kleurrijke straten en panden
  • Goede designwinkels
  • Het kán ook betaalbaar
  • Het VASA-museum!
  • Alcohol is aan de dure kant.
Review geplaatst op 2016-09-09
10
Zweden
Inexxtravels was hier 01 feb 2014
Zweden kennen de meeste mensen van de vele meren; in de zomer water en in de wintermaanden grote ijsvlaktes waar je mooie tochten kunt maken op een sneeuwscooter. Maar er is meer, watervallen die zomers grote hoeveelheden water afvoeren en 's winters bevroren zijn. Mijn laatste wintersportvakantie heb ik in Zweden doorgebracht. Wat een natuur, wat een bergen en ongelooflijk sprookjesachtig. Pistes waar mensen behulpzaam zijn, waar de restaurants op de pistes fantastisch eten serveren. Gewoonweg geweldig. Tijdens onze reis kwamen wij bij een bevroren waterval, waar ik een landschap aantrof die ik nog niet eerder gezien had. Zo mooi, zo onbedorven.
Land
  • Sociaal
  • Weer
  • Landschap
  • Veel activiteiten buiten de wintersport
  • Alcohol is duur
  • Excursies zijn duur
Review geplaatst op 2017-03-03
8
Zweden Stockholm
baatjes was hier 01 mei 2012
Tijdens ons verblijf in Stockholm hebben we een tijdslot van 45 minuten geboekt in de Icebar (kan natuurlijk langer, maar wij vonden 45 minuten bij -7 lang genoeg). Bij binnenkomst krijg je een warme mantel en handschoenen aan en kun je een (koud) drankje bestellen (inbegrepen in de prijs). Je kunt lekker plaatsnemen in een uit ijs gehakte nis of een beetje rondlopen om warm te blijven. Natuurlijk kun je ook wat foto's maken van de schitterende sculpturen die te zien zijn.
Stad
  • Bijzondere ervaring
  • Mooie sculpturen
  • Prijzig
  • Koud :-)
Review geplaatst op 2018-01-09
8
Zweden
Fransvdg was hier 01 mrt 2009
Stockholm ligt op veertien eilanden. De sfeervolle oude stad (Gamla Stan) is gebouwd op een van die eilanden.Ik raad je beslist aan om daar uitgebreid de tijd voor te nemen. Veel huizen zijn er rood of geel geschilderd en er is een grote keus aan leuke winkeltjes en prima horeca. Het grote koninklijke paleis (600 kamers)is zeker een bezoek waard. Ook het aflossen van de wacht is leuk om te zien. Je hoeft echt niet persé in de zomer naar Stockholm te gaan. Toen ik er in maart 2009 was werden er langlaufski wedstrijden gehouden rondom het paleis. Ook bij minder mooi weer is er genoeg leuks te doen. Ik denk daarbij aan het prachtige raadhuis bezoeken, naar Junibacken gaan (het Astrid Lindgrenmuseum), of het beroemde Vasaschip bekijken. Ook een bezoek aan het Cornelis Vreeswijkmuseum is leuk. Deze in IJmuiden geboren zanger leefde een groot deel van zijn leven in Zweden. Bij beter weer kun je naar het mooie openluchtmuseum Skansen gaan of naar de Katarinahissen. Die lift brengt je naar een uitzichtplateau, vanwaar je kunt genieten van deze mooie stad. En als je van warme chocolademelk houdt, raad ik aan om naar Chokladkoppen op Stortorget (het "Grote" plein)te gaan. Ze hebben er trouwens ook koffie, thee en allerlei lekkers bij.
Land
  • mooie binnenstad
  • veel historie en cultuur
  • Zweden is niet goedkoop.
Review geplaatst op 2016-09-18
8
Zweden Stockholm
Fransvdg was hier 01 mrt 2009
Stockholm ligt op veertien eilanden. De sfeervolle oude stad (Gamla Stan) is gebouwd op een van die eilanden.Ik raad je beslist aan om daar uitgebreid de tijd voor te nemen. Veel huizen zijn er rood of geel geschilderd en er is een grote keus aan leuke winkeltjes en prima horeca. Het grote koninklijke paleis (600 kamers)is zeker een bezoek waard. Ook het aflossen van de wacht is leuk om te zien. Je hoeft echt niet persé in de zomer naar Stockholm te gaan. Toen ik er in maart 2009 was werden er langlaufski wedstrijden gehouden rondom het paleis. Ook bij minder mooi weer is er genoeg leuks te doen. Ik denk daarbij aan het prachtige raadhuis bezoeken, naar Junibacken gaan (het Astrid Lindgrenmuseum), of het beroemde Vasaschip bekijken. Ook een bezoek aan het Cornelis Vreeswijkmuseum is leuk. Deze in IJmuiden geboren zanger leefde een groot deel van zijn leven in Zweden. Bij beter weer kun je naar het mooie openluchtmuseum Skansen gaan of naar de Katarinahissen. Die lift brengt je naar een uitzichtplateau, vanwaar je kunt genieten van deze mooie stad. En als je van warme chocolademelk houdt, raad ik aan om naar Chokladkoppen op Stortorget (het "Grote" plein)te gaan. Ze hebben er trouwens ook koffie, thee en allerlei lekkers bij.
Stad
  • mooie binnenstad
  • veel historie en cultuur
  • Zweden is niet goedkoop.
Review geplaatst op 2016-09-18