Laponia foto's & tips

'515994' door chateau '515994' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Onderweg op de...Wild

chateau

De Wildernisroute in Zweden is een route van ruim 500 kilometer. Starten kun je in Vilhelmina of in Strömsund. De route voert langs langgerekte meren, sneeuwvelden, ruige natuur en ongerepte wildernis. Hier en daar is er zelfs een hoge "beerdichtheid". Waag je je zo nu en dan op kleine zijweggetjes (of wandelpaden!), dan kun je onverwacht getrakteerd worden op nog meer magische vergezichten of woeste en/of lieflijke rivieren en watervallen die qua schoonheid kunnen concurreren met de grote toeristenlokkers, maar heimelijk verborgen blijven voor iedereen – behalve de afgedwaalde avonturier of geluksvogel! Tip: Rijd je de route in het voorjaar stel je dan goed op de hoogte van de sneeuwhoogtes, want de Stekenjokk-pas, halverwege de route, kan problemen opleveren. Foto is genomen in de buurt van Saxnäs.

'499199' door chateau '499199' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

IJsschotsen bij de...

chateau

Het is 10 juni, we willen de bekende 500 kilometer lange Wildernisroute vanuit Vilhelmina gaan rijden. De route voert over de Stekenjokk-pas. Hoe dichter we bij de pas komen hoe kouder het wordt en hoe meer sneeuw er ook ligt. De thermometer geeft nog maar één graad aan en er staat een ijzige wind. De blauwe lucht en de zon zorgen ervoor dat het winterse landschap er prachtig uitziet. Er smelt op dit moment al heel veel sneeuw en in sommige rivieren komen enorme ijsschotsen voorbij die losgelaten zijn in hoger gelegen meren. Wat een geweld als die enorme ijsschotsen dicht onder de brug doorglijden. Helaas zijn we bij de pas om moeten keren, er lag veel te veel sneeuw op de weg om de route te vervolgen.

'512200' door chateau '512200' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Trappenwaterval

chateau

Een ander hoogtepunt dat je niet mag missen op de Wildernisroute is de Trappenwaterval (Trapsteggforsen). Het geheel bestaat uit een groot aantal breed uitwaaierende trappen en plateautjes waar het water vanaf klatert. Bij de waterval is een grote parkeerplaats waar je met camper/caravan kunt overnachten. Van een prachtig uitzicht ben je hier verzekerd!!

'511998' door chateau '511998' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Gouden bergen bij...A

chateau

Vanuit Strömsund hebben we de Wildernisroute gereden. Langs het Flasjön in de buurt van Alanäset vonden we een Naturcamping. Gezellig, knus, niet al te groot. Compleet uiteraard met kampvuurkuil en droogtoilet. Ook hing er een box waarin je een vrijwillige bijdrage kon deponeren. We hadden gepland hier één nacht te blijven, het werden er echter vier! Het kampvuur brandde al lekker en gaf behoorlijk warmte af toen de zon (even) onderging. De groene beboste helling aan de overkant van het meer werd door de ondergaande zon in een gouden licht gezet. De gehele route is ruim 500 kilometer. Er zijn voldoende mogelijkheden om de reis voor één of meerdere nachten te onderbreken.

'518909' door chateau '518909' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Uitzicht op...Storfor

chateau

Storforsen, de hoogste vrij-stromende waterval van Europa met een valhoogte van 82 meter ligt ten westen van Älvsbyn, achter de provinciale weg 347 in de richting naar Jokkmokk, nabij het dorpje Vidsel. Hier is niet alleen de eigenlijke stroomversnelling maar men kan ook de zogenaamde “döda fallet” (dode val) en de gletsjermolens zien. Tot aan de stroomversnelling zijn er speciaal aangepaste hellende opritten gemaakt voor gehandicapten met rolstoel. Bij Storforsen is er ruime parkeergelegenheid en een eetgelegenheid. Ook is er een bosbouwmuseum waar men zien hoe de bosbouw en het houtvlotten werd bedreven in het begin van de 19 e eeuw. Er zijn speciale plaatsen gemaakt waar je een open vuurtje kunt maken om er bijvoorbeeld te grillen Mocht je onderweg zijn van bijvoorbeeld Piteå naar Jokkmokk, dan is dit zeker een bezoek waard als tussendoortje.

'519013' door chateau '519013' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Graspollen met een...

chateau

Vorig jaar mei/juni reden we door Zweden. De maanden ervoor was er heel veel regen gevallen in Lapland. Veel weilanden waren ondergelopen. Boven het water staken veel graspolletjes uit, die alweer aan het uitlopen waren. Een mooi gezicht met al die dorre graspollen voorzien van een groen kroontje. Foto is genomen onderweg op de Wildernisroute.

'497522' door chateau '497522' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Lang genieten.

chateau

Vanuit onze overnachtingsplek in Sorsele in Zweeds Lapland ben ik op zoek gegaan naar een mooie avondlucht. Net even buiten de stad bij een meer vond ik die. Zonsondergangen, als de zon al onder gaat, duren hier hoog in Zweden erg lang, dus dat betekent ook lang genieten.

'512383' door chateau '512383' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Bezoek een kerk in...

chateau

Door heel Zweden heen vind je kerken, vooral veel houten kerken. De interieurs zijn vaak verrassend mooi en de meeste kerken mag je gewoon bezoeken. Is de kerk toch gesloten dan vind je in de buurt altijd wel iemand die een sleutel kan regelen. In het kleine plaatsje Alanäset aan het Flasjön in de buurt van Strömsund vonden we de houten kerk van het gelijknamige dorpje. Het is één van de grootste houten kerken in Zweden. Tip: Bezoek een kerk in Zweden. Zelfs de kleinste kerkjes zien er van binnen prachtig uit.

'500667' door chateau '500667' door chateau

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Interieur van kerk in

chateau

Na twee rondjes om de kerk hier dan een interieurtje. Het betreft de kerk in Vindeln die dateert uit 1875. In veel Zweedse kerken is ook een ruimte aanwezig die ingericht is als kinderhoekje. Ook vind je er vaak een koffieruimte en toiletten. Aan weerskanten van de banken bevindt zich op de eerste etage een aantal banken waar je de diensten van de zijkant bij kunt wonen. Voor het maken van deze foto ben ik boven gaan staan vlak voor het orgel.

'534662' door sr-fotografie '534662' door sr-fotografie

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

On the road

sr-fotografie

De wegen waren recht en in juni nog zeker niet druk. Hoe hoger je komt, hoe meer rendieren er staan te kijken. Ook het landschap veranderd. Naarmate je meer noordelijker komt, maken de vele bomen plaats voor struiken en stenen. Prachtig om doorheen te rijden al worden de afstanden met een rondreis wel heel groot. Maar met uitzichten en af en toe een stop voor een wandeling of mooi uitkijkpunt is het zeker geen straf om een paar uur in de auto door te brengen.

'433173' door rhalfwerk '433173' door rhalfwerk

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Parende watersnuffels

rhalfwerk

Deze twee waterjuffers zaten op een grasspriet aan de kant van een meer in noord zweden. Ze vormen samen een mooi hartje. Door het gras op de achtergrond kreeg de foto een mooie egale groene achtergrond.

'562698' door TonPeters '562698' door TonPeters

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Inkijk in het...Siell

TonPeters

Een kiekje van een prachtige inkijk in het Siellajohkadal Zweeds in Zweeds Lapland 5km voor het Kebnekaise Fjallstation riching Singi. Het pad is onderdeel van het "Fjällraven Classic" parcours.

'562649' door TonPeters '562649' door TonPeters

ZwedenLaponia

ZwedenLaponia

Zweeds Lapland,...Ale

TonPeters

Deze foto toont de prachtige natuur van Lapland en hoe heerlijk het allemansrechts is. Deze is gemaakt langs de Kungsleden in de buurt van Alesjaure.