Gotaland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Öland 2

Gotaland,
Zweden


Verdergaand op tip 1, vertel ik iets over de bijzondere bezienswaardigheden op het noordelijke deel. In het noordwesten bij het plaatsje Byrum liggen ca. 120, door weer en wind aangetaste kalksteenzuilen, de Raukar. Prachtig om te zien en goed voor een zonsondergang. Verder tref je in het noordoostelijke puntje de Trollskogen, waar je in het prachtige bos vele oerbomen zult aantreffen en op het strand wat resten van ouder Vikingschepen. Verder is dit ook voor kinderen interessant vanwege het primaq opgezette info-centrum met zelf-doe aktiviteiten.
Rijdt je naar het zuidelijke deel van het eiland, dan tref je een totaal ander eiland. Het gebied hier heet de Stora Alvaret. Dit unieke landschap staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit enorme plateau van 20.000 ha. bevat o.a. het, alleen op Öland voorkomende Ölands zonneroosje, verder planten die enkel aan de Middelandse Zee en/of in Rusland voorkomen. In de Södra Udde (zuidelijke punt) tref je buiten de vuurtoren, de Lange Jan, ook nog het vogeltrekstation van Ottenby, waar de trekvogel gevangen en geringd worden en waarbij een leuk museum is.
Kortom: Öland is een vakantie meer dan waard, met of zonder kinderen. Voor elk wat wils. Wij zijn er nu 5x geweest en zijn er nog lang niet uitgekeken!! Öland blijft trekken!!