Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Flaneren door het oude Praag

Praag,
Tsjechië


Praag heeft mij verrast! Een prachtige stad waar de cultuurliefhebber kan genieten van Middeleeuwen, Gotiek, Renaissance en een vleugje Communisme. Het centrum is een stad van architectonische tierelantijn want elk gebouw is wel op één of andere manier versierd. Niet alleen de stad zelf is mooi, maar ook de Tsjechen zijn een geweldig volk. De straten zijn schoon ondanks de horden toeristen die er dagelijks rondlopen. En niet alleen het centrum wordt proper gehouden, ook in de buitenwijken, de parken en in de natuur vind je vrijwel geen afval. De Tsjechen staan in de metro, net zoals in Engeland, netjes aan één zijde op de roltrap zodat de haastige medemens er gemakkelijk langs kan… Geen idee trouwens waarom je in de metro haast zou hebben, want bijna elke 5 minuten komt er wel een trein aan. Ook bij het in- en uitstappen wordt er ruimte vrij gehouden en mocht het daarvoor te druk zijn, dan stapt de Tsjech gewoon even uit de trein om op het perron te wachten en stapt daarna weer in. De jeugd staat op voor ouderen en je ziet zelfs vreemden een gesprek met elkaar hebben mits het geluid van de trein en de taal dat toestaat. Het lijkt wel een stapje terug in de tijd, maar dan in positieve zin.

Ook een stap terug in de tijd, maar dan iets onhandiger, is het vele contant betalen. Zeker buiten het centrum zijn er maar weinig mogelijkheden om met een creditcard te betalen. Zorg er dus voor dat je genoeg Tsjechische kronen op zak hebt, want euro’s willen ze liever niet! Hetzelfde geldt voor het beheersen van de Engelse taal. In veel Europese steden kan je jezelf tegenwoordig gemakkelijk verstaanbaar maken in het Engels, maar in Praag valt dat best tegen. De meeste oudere Tsjechen kennen nauwelijks Engels en de jeugd kan het slechts iets beter. Ik vermoed dat de generatie vloeiend sprekende Tsjechen op dit moment nog op de middelbare school zit…

Maar nog even terug naar wat er dan wél zo geweldig is aan Praag. Wij waren er hartje zomer en hadden heerlijk warm en zonnig weer. En dat zorgt er voor dat je in de zwoele avonden lekker kan flaneren door de oude charmante straten, genieten van een koud biertje op een terrasje of lekker in een van de vele bootjes over de Moldau kan varen (de lichtstrepen op het water worden door de verlichte bootjes veroorzaakt). De Praagse burcht is ‘savonds prachtig verlicht en draagt zeker bij aan de sfeer. De hoeveelheid mensen cq toeristen dragen ook bij aan de sfeer, want ondanks dat het druk is, loop je niet in drommen door de straten. Er zijn genoeg rustige plekken te vinden om de zeer gevarieerd geklede mensenmassa op respectabele afstand te bekijken. De opbouw van het centrum is ook zeer compact, dus alles is min of meer op loopafstand. Torens, kerken en paleizen voor de historische honger, theaters, kunstobjecten en bibliotheken voor de cultuur opsnuivende medemens, winkels en winkelcentra voor de shop-a-holics onder ons. Alles lekker dichtbij. En mocht er iets toch te ver wandelen voor je zijn, dan kan je altijd nog de tram, metro of bus nemen. Praag is een goedkope stad qua eten en drinken maar ook het openbaar vervoer is in verhouding goedkoop.

En ja, ik snap dat dit eigenlijk een review is, maar Praag beschrijven in maximaal 1500 karakters gaat mij niet lukken! ;)

Foto: 40mm - ISO100 - F/8 - 5 Sec