Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De gouden stad

Praag,
Tsjechië


Een van mijn favoriete steden voor een stedentrip in Europa is Praag, ook wel de gouden stad genoemd, waar het gehele historische centrum op de werelderfgoedlijst staat. Op het oude stadsplein, op de gevel van het stadhuis, vind je de Astronomische klok. Behalve de tijd geeft de klok ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de maan en de zon aan. Ieder heel uur kan je kijken naar het schouwspel dat nog geen minuut duurt.

Omdat het nogal een ingewikkelde klok betreft, heb ik wat informatie opgezocht over hoe je deze moet lezen;

Het voornaamste doel van een Astronomische klok is de visualizering van de baan die de zon en de maan rond de aarde afleggen. Het weergeven van de tijd komt pas als tweede doel. De grote wijzer toont het uur en ook drie verschillende tijdsindicaties. De buitenste cirkel geeft in Arabische cijfers de oude Boheemse tijd. De cirkel met Romeinse cijfers toont onze tijd, de gewone tijd dus.

Het ronddraaiend blauw van de wijzerplaat vertegenwoordigt de hemel bij dag. Deze plaat is verdeeld in twaalf delen die de babylonische tijd aanduiden. Verder laat de Astronomische klok de twaalf tekens van de zodiac zien..

Kan de Astronomische Klok nog ingewikkelder?
Zeker! In de negentiende eeuw kreeg de Astronomische Klok een toevoeging. Ieder uur, op het hele uur, speelt zich een klein tafereeltje af. IJdelheid bewondert zichzelf in een spiegel, een Vrek klampt een zak met goud onder zijn arm, de Dood geeft een ruk aan een koord en een Turk schudt zijn hoofd. Een luikje gaat open en de twaalf apostelen maken een rondje, dan sluit het luikje weer. Knipper niet met je ogen want het schouwspel duurt nog geen één minuut!