Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht over Praag vanuit Letna park

Praag,
Tsjechië


Een bezoek aan Praag is een feest. Het is een prachtige stad waar ontzettend veel te doen is, en alles heeft een verhaal.

Als je een stedentrip gaat doen naar Praag dan wil ik je adviseren een wandeling te maken naar Letenske sady (Letna park). Dit is een groot park wat hoog is gelegen aan dezelfde kant van het water als de Praagse Burcht. Op een reusachtige sokkel aan de rand van het Letna park staat een gigantisch grote metronoom, symbool van de tijd. De plek waar eens frank en fier een beeld van Stalin stond.

Op 1 mei 1955 onthulde het communistiche regime een beeldengroep met Jozef Stalin als het stralende middelpunt. Zes honderd arbeiders werkten drie jaar aan dit 30m hoge beeld van Stalin met in zijn kielzog een stoet van kamaraden. In het voetstuk bouwden zij een schuilkelder die nooit gebruikt werd. Stalin zelf heeft het resultaat nooit gezien. De onthulling was twee jaar na zijn dood.

Tijdens het twintigste partijcongres in 1956 beschuldigde Nikita Chroejtsjof, Stalin's opvolger, zijn voorganger van massamoord. Moskou zat met het beeld in de maag en besloot dat het verwijderd moest worden. In 1962 werd het monument met 800 kilo aan explosieven opgeblazen. Alleen de sokkel in het Letna park bleef over waar sinds 1991 de metronoom heen en weer knikt.

Dit is natuurlijk erg leuk om even te bezoeken, en als klap op de vuurpijl heb je vanuit het Letna park een prachtig uitzicht over de stad. Je loopt er op zich zo naartoe, het is wel een flinke klim.
In het park vind je ook het Havansky Pavilon. Een van de meest indrukwekkende Art Nouveau gebouwen in de stad, uit 1891. Het was de eerste gietijzeren structuur in Praag, en vandaag is het een luxe restaurant met één van de meest prachtige uitzichten op de bruggen van Praag.

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO200; f8; 1/30s