Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijzonder theeleuten in hartje Praag

Praag,
Tsjechië


Na urenlang slenteren door de stad; Charlesbridge, Clementinum, St. Vitus ’s Cathedral, Jewish Cemetery en nog meer van die hoogtepunten ben je uitgeput en op zoek naar rust. Maar waar vind je die rust in zo’n drukke stad als Praag?

Dat vind je verrassend genoeg op het Wenceslas Square en wel net in een minuscuul steegje tussen de winkels in (Václavské Nám?stí 14, 11100 Praha 1).
Een Japans theehuisje in Praag? Dat verwacht je niet heel snel!

Dobrá Cajovna is een theehuisje met een bijzondere geschiedenis. In de laatste jaren van het Communistische bewind zijn er een aantal theeliefhebbers die zeldzame Indiase, Chinese en Japanse thee illegaal Tsjecho-Slowakije in smokkelde. Thee van hoge kwaliteit was namelijk alleen verkrijgbaar voor de (militaire) elite.

Kort na de Fluwelen Revolutie en de val van het Communisme in 1989 is officieel dit theehuisje in Bohemian-style geopend in Praag. Dit werd een veilige toevluchtsoord voor mensen die de smaken van de wereld wilde proeven.

Inmiddels zijn er meerdere theehuisjes met de naam Dobrá Tearoom geopend in Tsjechië, Oost-Europa, Engeland en zelfs de Verenigde Staten.

Wanneer je Dobrá (betekent ‘goed’) Cajovna binnenloopt waan je je in het oosten. Bij binnenkomst kun je thee en allerlei Japanse theepotten en mokken kopen. In de twee kamers ernaast staan kleine tafeltjes en stoeltjes, zitkussens en lage lampen met donkergeel licht. De sfeer is heel gemoedelijk, ook al is het er redelijk druk bezocht door lokale bevolking. Het geeft een echt thuisgevoel!

De kaart met verschillende theeën is eindeloos en opgedeeld in gele, witte, groene, zwarte, oolong, gearomatiseerde en organische thee. Je kunt per glas bestellen, maar ik kan jullie de pot aanraden. De bediening is zeer bedreven in hoe de temperatuur moet zijn van de thee en hoe lang een bepaalde thee moet trekken. Zij serveren het precies zoals het in land van herkomst geserveerd wordt.

Naast theeën kun je er lekkere snacks zoals wasabinoten, Japanse rijstmix en verrukkelijke halva (traditionele Arabische delicatesse gemaakt van sesamzaad bestrooid met kaneel) bestellen. Warme gerechten zoals pitabrood, soep en couscous met dadels staan ook de kaart.

Wij hebben hier bijna 2 uurtjes genoten van 3 verschillende potten thee en snacks en waren helemaal opgeladen om de stad verder te verkennen. Een absolute aanrader!

[url="http://www.tea.cz/cajovna" target="_blank"]www.tea.cz/cajovna[/url]