Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Super (dag)fietstocht van Praag naar Karlstejn

Praag,
Tsjechië


Slagroom op de taart bij een stedentrip naar Praag is een fietstocht van 32 km van centrum Praag naar de belangwekkendste Tsjechische burcht Karlstejn. Je volgt de rivier en hier en daar ook een spoorlijn, over een goed aangegeven fietspad en -route. Na een bezoek en rondleiding op de burcht Karlstejn kun je met de fiets in de trein terug naar Praag.

Je kunt goede fietsen huren bij [url="http://www.prahabike.cz" target="_blank"]Praha Bike[/url], Dlouha 24, een paar minuten lopen ten noorden van het grote centrale plein van Praag. Je kunt georganiseerd – met een gids en evt. andere fietsers – gaan, maar de ‘guide yourself’ variant is minstens zo leuk. Je krijgt van Praha Bike richtingaanwijzingen mee, vooral nuttig om te weten hoe je de stad uit fietst. Koop hier ook een kaart van de omgeving, dat maakt de fietstocht wel zo inzichtelijk.

Al snel fiets je op de kade langs de Moldou, langs de woonboten, de stad uit. Het is leuk om zo de glooiende omgeving van Praag te verkennen en te ruiken aan het niet-stedelijke Tsjechische leven.
Af en toe steek je de rivier over en fiets te langs een dorpje. Je kunt onderweg pootje baden in het koele water van de Moldou of Berounka rivier. Bij Zedni Treban steek je bij het station het spoor en een brug over voor de laatste kilometers naar Karlstejn. Daar aangekomen parkeer je je fiets en loop je door de hoofdstraat van het – overigens wel heel toeristische – Karlstejn. Het duurt even voordat je burcht ziet. Maar dan ineens verschijnen tussen twee heuvels de torens van de ‘onneembare’ burcht. Het is een wandeling van 15 minuten naar boven en zeker de moeite waard.

Het landschap en de ligging van Karlstejn bevielen Keizer Karel IV zo goed dat hij in 1348 besloot om hier een burcht te bouwen om er zijn kostbare kroonjuwelen en relikwieën veilig te kunnen bewaren. Een rondleiding (van 45 minuten) is zeker de moeite waard. Wil je de grote meute toeristen ontlopen, ga dan eind van de middag. Dat lukt ons goed omdat we een lekke band kregen onderweg. Overigens stuurde Praha Bike hiervoor een ‘bicycle repair man’ om de band te plakken. In de wachttijd hebben wij geluncht en wat rondgelopen door een van de dorpjes waar je onderweg doorheen of langs fietst.