Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het verhaal van kerstavond:

Praag,
Tsjechië


In Tsjechie hoef je niet na te denken over wat je gaat eten met Kerst. Want in Tsjechie eet je op kerstavond, dus de avond voor kerst, het traditionele menu: Karper met aardappelsalade. De karpers worden gekweekt in visvijvers. In Praag worden in de weken voor kerst de karpers al te koop aangeboden. Veel mensen kopen dan de karper al en laten ze in het bad rondzwemmen voordat hij bereidt wordt. De karper is in Tsjechie wat de kalkoen of het konijn bij ons is.
Met zegt dat dit te maken heeft met de Christelijke traditie: op vastenavond wordt er vis gegeten en op kerstavond schijnt men dit in ere te houden.. Het kerstdiner is dus op de avond voor kerst. Na de maaltijd gaat de bel en dan komt het kindje Jezus de cadeautjes brengen. Zoals wij dat van Sinterklaas kennen. Vervolgens gaat men naar de Mis. Eerste en Tweede Kerstdag wordt gezellig met familie doorgebracht. En er worden traditionele kerstkoekjes gegeten. Aan de muur op een van de pleinen in Praag hangt deze plaquette van het feest van de karper!!