Praag

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwanenmeer?

Praag,
Tsjechië


Wandelend door de smalle straatjes van het oude centrum, belanden we op deze oever met uitzicht op de Karelsbrug. We zijn in Praag omdat we deelnemen aan een internationale danswedstrijd. Het “Zwanenmeer” krijgen we er gratis bij. Restanten van de overstromingen zijn nog een beetje zichtbaar. Rechts in beeld ligt geen dode zwaan, het is aangespoeld materiaal.
De Karelsbrug is de meest bekende brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. De constructie startte in 1357 onder koning Karel IV.
De brug is 516 meter lang en bijna 10 m breed. De constructie bestaat uit 16 bogen met ijsbeschermers. De brug wordt beschermd door drie torens, waarvan 1 aan de zijde van de Oude Stad (de oostzijde). Deze toren wordt wel eens beschouwd als het mooiste gotische bouwwerk ter wereld. Op de brug staan 30 standbeelden, de meeste in de Barokstijl en gemaakt rond 1700. Het verhaal gaat dat door de mortel die voor de brug gebruikt is, eiwit gemengd werd om een grotere stevigheid te verkrijgen. (wikipedia)