Moravie noorden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerk op Cvilin heuvel

Moravie noorden,
Tsjechië


In de regio Moravië-Silezië in het uiterste oosten van Tsjechië, vlakbij de Tsjechische stad Krnov (de Duitse naam is Jägerndorf) staat een uitkijktoren op een heuvel. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht op het omringende land en ook op deze kerk; de Bedevaartkerk van de Verhoging van het Heilige Kruisbeeld en Onze Dame.

Jägerndorf was tot 1945 een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitstalige bevolking verdreven. De foto is van ruim 10 jaar geleden en door de toenmalige verkrijgbare digitale techniek en de regenachtige mist minder scherp dan ik zou willen. Maar door de aparte ligging van de kerk en de toch wel mooie dreigende lucht wilde ik toch deze foto met jullie delen. Door het gebruikte wit in de architectuur lijkt de kerk licht te geven. Ik zou er graag eens teruggaan en de foto met mijn huidige camera opnieuw willen maken.

Wij zagen die dag enkel Tsjechen en Polen de kerk en toren bezoeken. Volgens mij is voor de Nederlandse toerist deze bestemming redelijk buiten de gebaande paden.