Bohemen Zuid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Er is meer in Tsjechie dan Praag alleen. [1: Zuid Bohemen- Tabor en omgeving]

Bohemen Zuid,
Tsjechië


Doordat ik vrij veel in Tsjechië kom, heb ik denk ik meer van Tsjechië gezien dan gemiddelde Tsjech zelf.
Ik heb besloten jullie in een serie tips te laten weten welke bijzondere of mooie of leuke plaatsen ik inmiddels ken in Tsjechië. Dit is de eerste aflevering over Zuid Bohemen.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/tsjechie/bohemen_zuid/reisreporter/fotos/380525.html" target="_blank"]Tábor[/url]:
Tábor is een stad op een uur rijden vanaf Praag. Dit stadje uit 1420 is een bezoek meer dan waard. Er is veel te doen in het stadje zelf, en in de directe omgeving.

Het hart van de stad ligt op een heuvel, de latere uitbreidingen liggen een stuk lager. Hierdoor is de stad in de omgeving goed zichtbaar. De stad heeft een hele eigen architectuur. Vooral de geveltjes zijn heel herkenbaar.
Het is een stadje met een rijke geschiedenis. In het Hussietenmuseum aan het centrale plein is hier een permanente expositie aan gewijd. Alle kelders van de panden rondom het plein zijn door een gangenstelsel gekoppeld aan elkaar. Het is erg leuk om de rondleiding te doen die je hier kan krijgen. Deze rondleiding start ook vanuit het hussietenmuseum.

Er is in het centrum natuurlijk allerlei moois te zien, maar direct buiten Tábor ligt midden in de natuur ook een bijzondere kerk: Klokoty. Dit bedevaartsoord, vind je op loopafstand van het centrum van Tábor, en is architecturaal van zeer interessante waarde. Het werd ontworpen door Santini, die ook de kerk van Jan Nepomuk in Zdar nad Sasavou ontwierp (uitgeroepen tot unescomonument). Beslist een bezoekje waard!
Dit is mooi te combineren met een prachtige wandeling. Klokoty ligt aan de groene wandelroute, bij de brug over de Luznice gaat de route over in de rode die dit riviertje blijft volgen totdat je weer terug bent bij Tábor. De route kent vele stijgingen en dalingen, het bos is werkelijk prachtig. Ik heb geprobeerd de route te fietsen, dit was voor mij niet te doen, veel te stijl. Maar qua afstand is het ook een perfecte wandeling. (ik schat een km of 7) De groene wandeling kan je starten bij kasteel Kotkov. Dit gotische kasteel ligt aan de rand van het centrum van Tábor. En is tevens de noordelijke poort om de stad binnen te rijden.

Om te slapen en eten in Tábor heb ik eerder al een tip geplaatst over [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/tsjechie/bohemen_zuid/reisreporter/tip/18480/restaurant_goldies_beste_restaurant_van_zuid_bohemen_en_misschien_wel_van_heel_tsjechie.html" target="_blank"]Restaurant Goldies[/url] dat direct aan het centrale plein ligt.