Het geheime binnenland van Ibiza image
Lkoedam

Het geheime binnenland van Ibiza

Living in the fast lane, dat is op Ibiza niet moeilijk. Maar het is nog veel eenvoudiger om precies het tegenovergestelde te doen. Op een steenworp afstand van de grootste dansfeesten van Europa kun je mediteren op verlaten stranden en uitpuffen op een ecologische boerderij.

De hippiemarkt Las Dalias in Sant Carles.
De hippiemarkt Las Dalias in Sant Carles. (© Columbus Travel 2015)


Hoewel in het collectieve bewustzijn Ibiza vooral wordt geassocieerd met feest, drank, dansmuziek en drugs, is het een eiland met vele gezichten. De volgepakte stranden en discotheken van het zuidwesten staan haaks op het grillige, dunbevolkte landschap van het noorden, waar kleine stranden worden geflankeerd door steile kliffen, en waar wegen over bergen en door valleien kronkelen. Het binnenland is verrassend dicht bebost. Het nabijgelegen, kleinere en intiemere Formentera biedt extra mogelijkheden de hectiek te ontvluchten en weer een geheel andere sfeer te proeven.



De mooiste stranden



Aigües Blanque is een fraai zandstrand (geen stenen!) aan de noordoostkust van Ibiza. Je hebt het niet voor jezelf, maar het is er minder druk dan in het zuidwesten. Het vereist een fikse wandeling bergaf (en daarna weer bergop). Of doe een zonnegroet op het strand van Benirràs. Op maandagavond komen hippies hier bijeen om aan yoga te doen en wordt er tot diep in de nacht op djembés getrommeld. Een onvergetelijke sfeer. Platja de Illetes, op het noordpuntje van Formentera, is simpelweg een van de fraaiste stranden van de Balearen. Wit zand, ondiep, helder water, en een sfeer die in niets lijkt op de meeste drukke toeristenstranden van Ibiza.



Ecologisch boeren



Het authentieke Ibiza vind je nog in de binnenlanden, waar ecoboeren heer en meester zijn. Aanrader: Cas des Bosc nabij Santa Gertrudis, een boerderij waar met permacultuur wordt geëxperimenteerd. Vrijwilligers zijn welkom. Ook La Casita Verde, verscholen in de bossen ten oosten van Sant Josep, is bijzonder. Het ecologische centrum is niet makkelijk te vinden en alleen open op zondag vanaf 14 uur. Maar dan val je wel met de neus in de boter. Interessante rondleidingen en een fijne, ietwat zweverige sfeer (tarotkaart leggen!). Het eten is niet te versmaden, maar maak niet de fout Casita Verde een restaurant te noemen.



Stort je in de kunst



Sinds de jaren vijftig heeft Ibiza kunstenaars uit de hele wereld getrokken, van Jan Cremer tot Mischa Klein. Zie bijvoorbeeld het kunstcollectief Inspiral, dat geregeld exposities en evenementen organiseert op het eiland. De kunstmarkt Las Dalias in Sant Carles is misschien niet zo jaren zestig als je gehoopt had, maar wel een bruisende maalstroom van kramen en mensen. Met een nadruk op oosterse snuisterijen, kleding en kunst. Elke zaterdag, in de zomer ook op maandag.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)