Lanzarote

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vuurspuwende bergen

Lanzarote,
Spanje


De Canarische eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkanische erupties. De langste vulkaanuitbarsting ooit vond plaats op Lanzarote en de hoogste vulkaan van Europa ligt op Tenerife, de Pico El Teide met een hoogte van 3718 meter.
Het vulkaanlandschap van Lanzarote is vernoemd naar de grootste vulkaan in het gebied: Nationaal Park de Timanfaya (hier zichtbaar op de foto). De langste vulkanische uitbarsting in Europa begon hier in de vuurbergen op 1 september 1730. Deze uitbarsting zou 6 jaar lang gaan duren!
De Timanfaya is een samengestelde schildvulkaan; dat is een brede maar ondiepe vulkaankegel. Een vulkaankegel ontstaat doordat de lava die er uitstroomt heel dun, maar loeiheet is en heel langzaam afkoelt.
Op de foto is in de diepte ook nog een stukje zichtbaar van de enige weg die door het gebied loopt. Omdat het park kwetsbaar is mag je er alleen per bus doorheen. Dus nee, je bent hier niet alleen en ja, het is dé toeristische trekpleister van Lanzarote. Maar het vulkanisch gesteente en koperkleurig zand vormen zo'n bijzonder en indrukwekkend landschap dat je er echt geweest moet zijn!