Lanzarote

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

James Bond achtig Jameos del agua

Lanzarote,
Spanje


Ik waande me op de filmset van een James Bond film toen ik Jameos del Agua bezocht. Supergaaf vond ik deze plek! Op Lanzarote (of eigenlijk ONDER Lanzarote) ligt een vulkanische grot van enkele kilometers lang van het binnenland tot in de oceaan. Dit is een klein stukje daarvan en door Cesar Manrique aangepakt. Zoals kenmerkend voor Manrique zie je hier in het landschap eigenlijk niks van, maar als je eenmaal binnen bent is het heel gaaf. Natuur en kunst/menselijke toevoeging gaan hier hand in hand.

Je vind hier dus een stuk grot waar je via wat trappen in afdaalt (het bevind zich op de foto onder het oranje doek), in het zoute meertje in de grot zie je honderden kleine witte kreeftjes. Een endemische soort (komt dus alleen hier voor en nergens anders op de wereld) en heel erg kwetsbaar. Heel gaaf om te zien, maar lastig fotograferen in het donker en onder water.
Er bevind zich ook een restaurant wat verdeeld is over beide zijden van dit meertje en waar wij heel graag hadden willen eten omdat de plek zo geweldig is. De setting is echt als een James Bond film, beetje seventies qua kleuren en lampen en veel planten. Helaas kwamen we er achter dat het maar 2 dagen per week kan en je moet hier echt op tijd voor reserveren. Je hebt dan entree tot het complex, diner en livemuziek voor €40. Wel konden we nu een drankje bestellen daar. Via wat trappen kom je vervolgens weer in de open lucht bij het zwembad wat je op de foto ziet (onder dat oranje doek vandaan dus). Hier is aan de rechterkant een hele gave cocktailbar: ook weer in de zwarte lavagrot ingebouwd met wit. Verder is de tuin hier mooi aangeplant, en een heerlijke plek om even te vertoeven. Het groen wat je rechts ziet op de rotsen is gewoon de natuur op die plek, niks aangeplant of iets dergelijks. Natuur en kunst gaan hier zo gaaf in elkaar over! Er is ook nog een auditorium in de vulkanische grot, maar dat was bij ons bezoek gesloten voor renovatiewerkzaamheden.

Kortom een bezoek waard! Hou er wel rekening mee dat dit geen 'Columbus-buiten-de-gebaande-paden-locatie' is. Je bent hier absoluut niet alleen. Maar Als je kiest voor het begin of het einde van de dag is het er minder druk.